Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
11°C
JUTRI
17°C
12°C
Oceni objavo

Boj za parkirišča na Gotski ulici

 "Na parkirnih mestih v soseski Šiška se dogaja protipravna montaža količkov. Podjetje, ki za parkirna mesta želi pobirati najemnino, je sumljivega porekla. Dejstvo je, da podjetje Tristan devetnajst nima pravne podlage nameščati zapornice niti pobirati najemnine za zemljišča, katerih lastništvo ni rešeno," so v pismu zapisali stanovalci Gotske ulice 9, 11 in 13. Stanovalci so včeraj fizično stali na parkirnih mestih in s tem onemogočili namestitev količkov s katerimi želi podjetje Tristan devetnajst prebivalcem zaračunati parkirnino.

 

Parkirišča skupaj s stanovanji

 

Stanovalci so še zapisali: "Stanovalci Gotske ulice 9,11 in 13 so že 23. decembra lani zoper podjetja GIPOSS gradbena podjetja Ljubljana in Mestno občino Ljubljana sprožili postopek za določitev pripadajočega zemljišča k stavbi na naslovu Gotska ulice 9,11 in 13. S tem dokazujejo lastninsko pravico etažnih lastnikov do zemljišč, kjer so parkirni prostori, saj so stanovalci ta parkirišča kupili skupaj s stanovanji in jih uporabljajo od začetka 70. let, ko je bila stavba zgrajena. Prav tako obstajajo dokumenti, ki dokazujejo, da so etažni lastniki tudi lastniki zemljišč okrog blokov."

V soboto so bili stanovalci na Gotski ulici obveščeni, da bo podjetje Tristan devetnajst  12. novembra, začelo postavljati zapornice na parkiriščih med bloki, parkirišča pa naj bi začeli oddajati v sredo 14. novembra. Cena, ki jo je podjetje hotelo zaračunati za mesečni najem je 40 evrov, ob tem pa naj bi stanovalci plačali še akontacijo za zapornice v višini 120 evrov. Stanovalci so na sestanku v nedeljo sklenili, da se ne bodo odzvali na posredovano ponudbo za najem parkirnih mest in ne bodo plačevali stroškov, ki bi pri tem nastali, saj gre po njihovem mnenju za last etažnih lastnikov soseske. Vložili so tudi tožbo na Okrajno sodišče v Ljubljani za motenje posesti. V ponedeljek popoldne je sodišče izdalo začasno sodno odločbo, s katero je prepovedan kakršen koli poseg na parkirnih prostorih. Že včeraj pa je podjetje Tristan devetnajst na 10 od okoli 60 parkirnih mest že postavilo zapornice.

 

Tudi MOL v bran stanovalcem

 

Tudi v Mestni občini Ljubljana so mnenja, da podjetje Tristan devetnajst izvaja nasilno prilastitev parkirnih prostorov etažnih lastnikov, če ne celo za samovoljni poseg v njihovo ali lastninsko pravico MOL. Sicer pa je že od leta 2005 v teku postopek, ki problematizira lastninsko pravico podjetja Giposs, d. o. o., tudi na parcelah, ki so v naravi ograjena parkirišča v Gotski ulici. MOL zato stanovalce poziva, naj se aktivno vključijo v ta del pravde kot stranski udeleženci, s čimer bi nadgradili dolgoletne napore MOL, da se uredi ta problem. 

Oglejte si tudi