Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Prenavljamo za vas: korak bliže večnamenskemu plavalnemu centru Ilirija

Župan Zoran Janković in direktor družbe Elea iC Angelo Žigon sta v petek, 28.12.2018, v Rdeči dvorani Mestne hiše podpisala pogodbo za izdelavo projektnih faz za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo bazena Ilirija.

Pomembna pridobitev za plavalce in druge športnike

»Temeljni kamen za gradnjo novega kopališča Ilirija, ki bi ustrezalo vsem standardom, je bil položen pred skoraj 20 leti. Toliko časa smo čakali na pokrit olimpijski bazen in vesel sem, da bomo leta 2021 že lahko plavali v novem bazenu. To pa bo pridobitev ne samo za plavalce, temveč tudi za druge športnike, saj bomo v sklopu prenove zgradili več športnih dvoran,« je izpostavil župan Zoran Janković.

 

Angelo Žigon, ki bo s sodelavci družbe Elea iC poskrbel za projektiranje, se je ob tej priložnosti županu in drugim sodelujočim zahvalil za zaupanje, župan pa ga je označil za »jamstvo, da bo to sodoben in lep objekt«. Strinjala sta se, da so bila pogajanja težka in dolgotrajna, vendar je bil edino tako lahko izbran projekt, ki bo pomembno prispeval k razvoju Ljubljane. Navdušenje nad projektom je izrazil tudi arhitekt Peter Lorenz, čigar arhitekturna rešitev je zmagala na natečaju leta 2000. Danes smo podpisali pogodbo za projektiranje, končna podoba in vsebina pa bosta plod nadaljnjih usklajevanj, skladno s potrebami. Pričetek gradbenih del je predviden v letu 2020.

Uredili bomo tudi zunanje zelene površine

Projekt novega kopališča Ilirija po vsebini in velikosti presega sedanje kopališče in skladno s trajnostnimi načeli razvoja mesta predvideva tudi ureditev zunanje zelene površine in športnega parka med Bleiweisovo cesto, Celovško cesto in železniško progo, s čimer bomo povezali bližnji park Tivoli z mestnim središčem.

 

V pokritih prostorih so predvideni centralni olimpijski plavalni bazen s tribunami, vadbeni bazen, velika gimnastična dvorana, mala dvorana za borilne in ostale športne dejavnosti, fitnes ter spremljajoči prostori. Načrtujemo tudi Muzej Stanka Bloudka, ponudbo pa bo popestril še gostinski del z zunanjo teraso. V sklopu ureditve območja, ki zajema 24.000 m2, od tega plavalni center obsega 11.400 m2, športne dvorane pa 3.500 m2, bomo zgradili podzemno garažo za 300–400 osebnih vozil, ki bo nadomestila obstoječe parkirišče in omogočila parkiranje tudi okoliškim stanovalcem.


S projektom bo dodatno zaživela tudi kulturna in turistična tematika območja, saj bomo v celoti ohranili in revitalizirali vhodni del obstoječega Kopališča Ilirija, ki predstavlja kulturno dediščino. 

Sodobni večnamenski plavalni center z dovršenim energetskim konceptom bo služil tako Ljubljani kot celotni državi. S svojimi prostorskimi možnostmi in raznovrstno vsebino bo omogočal vrhunske razmere za kakovosten trening, športno rekreacijo, izvajanje domačih in mednarodnih tekmovanj ter prireditev s področja vodnih športov.

 

Več informacij o zasnovi je na voljo v pripetih dokumentih:

Brošura o prenovi kopališča Ilirija

Plakat s prikazom idejne zasnove ureditve kopališča Ilirija

Oglejte si tudi