Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Odločno za Evropsko prestolnico kulture 2025

V torek, 24. novembra 2020, smo oddali 2. prijavno knjigo za kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025. Ljubljana kandidira za naslov ob podpori 25 občin Ljubljanske urbane regije. Delovna skupina za pripravo kandidature Ljubljane za EPK 2025 je kot osrednjo temo ljubljanske kandidature razvila SOLIDARNOST, slogan kandidature pa je Brez žice!, Wireless!

Program Ljubljane obsega 104 projekte, zasnovane posebej za Evropsko prestolnico kulture 2025, najmanj tretjina programa pa bo izvedena v regiji izven Mestne občine Ljubljana. Cilj programa je odgovoriti na izzive mesta prihodnosti, a Ljubljana kot glavno mesto je solidarna do regije in države, zato s programom odločno odgovarja na kulturne izzive regije in države kot celote.

Župan Zoran Janković ob tem poudarja: »Izbira teme solidarnosti je bila nekako naravna, saj je Ljubljana mesto solidarnosti, tovarištva in strpnosti, v katerem različni živimo skupaj in se med seboj spoštujemo.«

Program LJ EPK 2025 postavlja nove temelje razvoja kulture, ki temelji na evropskih vrednotah in na povezovanju akterjev s področja kulture, varovanja okolja, izobraževanja, znanosti in sociale. In če kdaj, potem je tema solidarnosti pri tem ključno vezivo, ki ga potrebujemo kot družba.

Teja Reba, umetniška direktorica LJ EPK 2025: »Kandidatura Ljubljane za EPK 2025 je dokaz, da lahko s skupnimi močmi, z vsemi čudovitimi ljudmi, ki živijo v Ljubljani in Ljubljanski urbani regiji, najdemo odgovore na izzive, ki jih je v teh težkih časih kar precej. Ta kandidatura je krik domišljije, žarek upanja in nasmeh prihodnosti.«

Slovensko mesto, ki bo ob z Ljubljano pobratenem nemškem mestu Chemnitz nosilo naziv Evropska prestolnica kulture 2025, bo izborna komisija razglasila predvidoma 18. decembra 2020.

Oglejte si tudi