Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Ljubljana prejela priznanje za najaktivnejšo občino ETM 2022

Mestna občina Ljubljana je na srečanju lokalnih koordinatorjev Evropskega tedna mobilnosti 2022 v Semiču prejela priznanje za najbolj aktivno občino med velikimi občinami.

Nagrado občinam z najbolje zasnovanimi programi evropskega tedna mobilnosti (ETM) podeljuje Ministrstvo RS za infrastrukturo, ki v Sloveniji koordinira to evropsko kampanjo za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

V Ljubljani, kjer v ETM sodelujemo že od začetka, torej že kar 21 let, smo letos v okviru programa izvedli devet trajnih ukrepov, 20 tedenskih aktivnosti in več kot 70 dogodkov po dnevih po celotnem mestu. Več informacij o programu najdete tukaj.

Priznanje za prizadevnost

»Veseli smo tega državnega priznanja, ki nas postavlja v ospredje med vsemi, ki si prizadevamo za spremembo potovalnih navad v bolj trajnostne. V Mestni občini Ljubljana to sicer spodbujamo s številnimi projekti, ukrepi in dejavnostmi na področju trajnostne mobilnosti skozi vse leto, ne samo v tednu od 16. do 22. septembra, ko poteka ETM. Skupaj s sodelavkami in sodelavci mestne uprave, naših javnih podjetij in zavodov, z ljubljanskimi šolami in vrtci ter s četrtnimi skupnostmi pa res vsak ETM dodobra izkoristimo, da se sporočilo o prednostih aktivne mobilnosti in uporabe javnega prevoza čim bolj razširi. Ključno je namreč, da vsak pri sebi premisli, kako lahko tudi na tak način prispeva k višji kakovosti življenja v mestu, in včasih je potrebno prek dogodkov in komunikacijskih dejavnosti ljudi spomniti, da avtomobil ni (vedno) najboljša izbira za premikanje po mestu,« je ob tem povedala mestna svetnica Jelka Žekar, predsednica Odbora za načrtovanje in izvedbo ETM v MOL.

Priznanje je v imenu Mestne občine Ljubljana in Odbora za načrtovanje in izvedbo ETM prevzela namestnica predsednice Odbora Vita Kontić Bezjak, ki je tudi sodelovala na tamkajšnjih tematskih delavnicah, na katerih so udeleženci izmenjali svoje izkušnje s sodelovanjem v pobudi ter iskali nove ideje in rešitve, kako trajnostno mobilnost še bolj približati svojim prebivalcem.

   

V obrazložitvi ocenjevalne komisije, ki je Ljubljano izbrala za zmagovalko kategorije velikih občin, so izpostavili, da so »šolarji in vrtčevski otroci avtobuse cel teden uporabljali brezplačno. Na dan brez avtomobila je bila uporaba avtobusov in sistema P+R za vse brezplačna, na več lokacijah so bile ceste zaprte za avtomobile. Trajno so zagotovili številna kolesarska parkirišča pred osnovnimi šolami in uredili javno varovano kolesarnico v središču mesta. Pripravili so študijo elektromobilnosti in posodobili kapacitete javnega potniškega prometa, med drugim pa v aktivnosti vključili tudi gibalno ovirane in javnosti predstavili prepreke, s katerimi se ti srečujejo«.

   

V ETM 2022 je sodelovalo rekordnih 96 slovenskih občin

V Evropskem tednu mobilnosti je letos sodelovalo rekordno število slovenskih občin. Kar 96 jih je v tednu, ki se zavzema za aktivno in trajnostno mobilnost, prevzelo iniciativo ter s tem posameznike aktivno spodbujalo k alternativam avtomobilskemu prometu. Poleg Ljubljane sta bila v kategoriji velikih občin finalista še Maribor in Šentjernej, medtem ko sta v drugih dveh kategorijah glede na število prebivalcev slavila še Razkrižje med manjšimi občinami in Metlika med srednje velikimi.

Občine so z najrazličnejšimi aktivnostmi nagovorile vse skupine prebivalcev, so sporočili z ministrstva. Še posebej so se letos osredotočile na mlade in jih na različne načine povabile, da podajo tako svoje videnje problematike na področju mobilnosti kot tudi predloge za izboljšave. Predstavniki občin so se z mladimi pogovorili o njihovih predlogih, se do njih opredelili in se obvezali, da nekatere tudi uresničijo. Predvsem tiste enostavno in hitro rešljive zaveze se že zdaj uresničujejo; mladi tako že neposredno vplivajo na mobilnost v svoji občini.

»Leto 2022 je Evropsko leto mladih, zato smo želeli v okviru Evropskega tedna mobilnosti nagovoriti mlade med 15. in 29. letom ter jih pritegniti k aktivnemu udejstvovanju na področju trajnostne mobilnosti. Cilj aktivnosti je bil spodbuditi potencial mladih za pozitivne spremembe in inovacije na področju trajnostne mobilnosti ter jih pritegniti k zavzetemu aktivnemu državljanstvu. Na podlagi pridobljenih izkušenj menimo, da moramo z dejavnostjo nadaljevati in jo izvajati še intenzivneje,« je specifiko letošnjega programa opisala Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka ETM.

vir: MOL

Oglejte si tudi