Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Dve priznanji URBACT dobre prakse za Ljubljano

URBACT je program evropskega teritorialnega sodelovanja, katerega poslanstvo je spodbujati in podpirati trajnostni in celoviti urbani razvoj. Program razpisuje poziv za dobre prakse, na katerega se je med več kot tristo mesti iz vse Evrope letos prijavila tudi Ljubljana, in sicer s svojima projektoma Čebelja pot in pa s projektom zbiranjem pobud meščanov prek spletnega portala Pobude mečanov. Oba projekta sta bila izbrana kot dobri praksi skupaj še s 97 dobrimi praksami iz 25 evropskih držav, ki bodo predstavljene tudi na URBACT City Festivalu v Talinu. 
Čebelja pot je projekt, ki poudarja pomen čebel za naše preživetje ter si prizadeva za ozaveščanje prebivalcev o postopkih in dejavnostih, ki pripomorejo k zdravju čebel. Vzpostavljena je bila leta 2015, danes pa združuje že 31 institucij, ki delujejo na področju izobraževanja, kulture in gospodarstva, v program pa so vključeni tudi posamezni čebelarji in čebelarska društva.
Pobude meščanov pa so spletni portal, ki omogoča neprestano komunikacijo Mestne občine z meščani. Na Mestni občini spodbujajo neposedno komunikacijo meščanov z županom in upravo MOL, zato so poleg portala na voljo najrazličnejši komunikacijski kanali, prek katerih lahko meščani podajo svoje pobude. To lahko storijo prek telefona, faksa, navadne in elektronske pošte, na facebook strani MOL, župan pa ima tudi vsak mesec Dan odprtih vrat, ko se lahko meščani z njim osebno srečajo in pogovorijo. Pred kratkim pa je Občina vzpostavila tudi Info točko 65+ in za osebe z oviranostmi. Tako zagotavlja, da so želje in komentarji meščanov zares slišani in upoštevani.

Čestitke Ljubljani za priznanje, s katerim znova potrjuje, da je sodobna, prebivalcem prijazna prestolnica.
Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Oglejte si tudi