Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Župan Reke podprl Ljubljano pri kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture 2025

Včeraj je župan Zoran Janković sprejel župana Reke Vojka Obersnela z delegacijo.

Ob tej priložnosti sta podpisala sporazum o sodelovanju med mestoma na področju kulture ter se udeležila predstavitve turističnih in kulturnih potencialov Reke, obenem pa izpostavila podporo Ljubljane Reki - Evropski prestolnici kulture 2020, in podporo Reke Ljubljani, kandidatki za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Podpis sporazuma o podpori in sodelovanju

V želji, da bi še naprej spodbujali tesne in prijateljske odnose med mesti, ob spoznanju pomena sodelovanja na področju kulture ter v prepričanju, da bo mednarodno sodelovanje na področju kulture okrepilo vezi prijateljstva in razumevanja med njunimi prebivalci in pospešilo razvoj, ki koristi obema mestoma, sta se mesti v sporazumu dogovorili, da bosta podpirali sodelovanje na področju kulture po načelih proste izmenjave kulturnih vrednot in spodbujali sodelovanje avtorjev, umetnikov, nevladnih organizacij, kulturnih in umetniških institucij ter drugih kulturnih organizacij.

Na podlagi tega Sporazuma bosta Ljubljana in Reka sodelovali na naslednjih področjih:

  • izmenjava znanja in izkušenj na področju načrtovanja in izvajanja kulturne politike;
  • izdelovanje skupnih vlog za projekte, ki se financirajo iz programa Ustvarjalna Evropa, in za projekte v okviru drugih programov, ki jih financira EU;
  • nudenje podpore lokalnim udeležencem in njihovim pobudam pri prijavi za skupno evropsko financiranje;
  • razvijanje skupnih kulturnih projektov za Reka – Evropska prestolnica kulture 2020 in prijavo Ljubljana - Evropska prestolnica kulture 2025;
  • izmenjavo umetnikov in umetniških skupin v okviru programov »Artists in Residence - Umetniki na delovnem obisku«;
  • uporabo članstva v evropskih omrežjih (npr. LIKE) kot platforme za spodbujanje mednarodnih odnosov na področju kulture;
  • podpiranje mladine in mladinskih organizacij z namenom povečanja vključenosti in aktivne udeležbe mladih na vseh področjih kulturnega življenja.

Mesti si bosta prizadevali za skupno sodelovanje v večdimenzionalnih mednarodnih kulturnih projektih, ki naj bi Ljubljano in Reko še naprej uveljavljali na mednarodni ravni kot kulturni in ustvarjalni mesti. V tem okviru bosta podpirali medsebojne napore in aktivnosti v zvezi s pobudo Evropska prestolnica kulture, zlasti z oblikovanjem skupnih kulturnih projektov za kulturni program Reka – Evropska prestolnica kulture 2020 in kulturni program Ljubljana – Evropska prestolnica kulture 2025, mesto kandidatka. Delovni skupini Reka EPK 2020 in Ljubljana EPK 2025 sta že vzpostavili intenziven dialog in sodelovanje ter nameravata s tem tudi nadaljevati.

Reka v Ljubljani s pestrim programom

Reka je prvo hrvaško mesto, kateremu je podeljen naslov Evropske prestolnice kulture. Predstavlja se s sloganom »Luka različnosti«.

Tako je v Kinu Šiška potekala predstavitev program Reke 2020 – Evropske prestolnice kulture, v atriju Mestne hiše pa je na ogled razstava Lungomare Art, ki obiskovalcem predstavlja novo kulturno turistično pot po Kvarnerju, 11 trajnih umetniških instalacijah evropskih in svetovno priznanih umetnikov, postavljenih na 10 mestih po Kvarnerju. Tudi ta kulturno-turistična pot nastaja v sklopu programa Reke 2020 - Evropske prestolnice kulture.


Dobri odnosi med mestoma se nadaljujejo

Mesti Reka in Ljubljana sta tesno povezani že leta 1979, ko je bil med mestoma podpisan sporazum o pobratenju. Od takrat so se med obema mestoma in njunimi prebivalci zgodile že številne izmenjave na področjih izobraževanja, mladinskih aktivnosti, športa in družbenega razvoja.


Župana sta poudarila, da je dobro sodelovanje in povezovanje med mesti ključno.
Župan Zoran Janković je ob tem dodal, da je deljenje dobrih praks nujno, a še pomembneje je ob tem ohraniti avtentičnosti mest. 
 

Oglejte si tudi