Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Čezmejna srečanja podjetnic in podjetnikov krepijo medsebojne odnose na vseh ravneh.

Srečanje Društva poslovnih žensk FAM s hrvaškimi podjetnicami Osjeti Hrvatsku.

Ljubljana, 24. nov. – Na pravkar končanem srečanju podjetnic Slovenije in Hrvaške v organizaciji Društva poslovnih žensk FAM, v sodelovanju s hrvaško poslovno skupnostjo Osjeti Hrvatsku in slovenskim podjetjem Tim Valores, se je zbralo 100 podjetnic. Osrednji dogodek srečanja je bila panelna razprava Podjetništvo med empatijo in umetno inteligenco.

 

Dan Hrvaške v Sloveniji sodi med prizadevanja za tesnejše povezovanje podjetnic in podjetnikov z obeh strani meje. Podjetnice in podjetnike sta med drugim nagovorila Hrvaški veleposlanik v Sloveniji mag. Boris Grigić ter podpredsednica Društva Slovensko Hrvaškega prijateljstva dr. Diana Dimnik. Video pozdrav je udeležencem namenila tudi slovenska ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Panelna razprava, v kateri so sodelovale Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsoft Slovenija, prof. dr. Olga Markič s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Darinka Bistrović, ustanoviteljica in direktorica podjetja Didacta Advance iz Hrvaške, Janja Pavetić, lastnica in kreativna direktorica hrvaškega podjetja za notranji dizajn Magis Wall ter Diana Gligorijević, soustanoviteljica telekomunikacijske skupine TeleGroup, ki deluje v regiji Zahodnega Balkana, prodira pa tudi v Evropo in Bližnji vzhod.

Izkušnje in ugotovitve podjetnic so potrdile, da je umetna inteligenca vse bolj prisotna, v številnih podjetjih tako rekoč že desetletja. Da pa jo je treba znati uporabljati, zato je potrebno izobraževanje in ozaveščanje, saj jo tako kot na primer običajni računalnik, lahko uporablja le nekdo, ki se je ustrezno izobrazil. Opozorila glede varnosti so vsekakor nujna, saj si skupine ali posamezniki povsod po svetu intenzivno prizadevajo k zlorabi in prevaram. Prav tako pa velja visoka stopnja pozornosti etični odgovornosti  pri razvoju, uvajanju in uporabi sistemov umetne inteligence, ki mora upoštevati dejstvo, da umetna inteligenca poleg  znatne koristi, predstavlja tudi tveganja in ima zato lahko negativne vplive, tudi take, ki jih je danes morda težko predvideti, opredeliti ali izmeriti. V svojih podjetjih podjetnice sledijo evolucijskim spremembam in potrebam po delovnih mestih, saj delovna mesta, ki zaradi umetne inteligence niso več potrebna, nadomeščajo nove naloge. Vsekakor pa izmenjava izkušenj in praks lahko pomaga pri premagovanju ovir in pomanjkanju znanja ne le pri uporabi ali uvajanju umetne inteligence, temveč pri sodelovanju na vseh področjih, so si bile enotne razpravljalke.

Simbolična manifestacija tesnega sodelovanja med državama in obema poslovnima skupnostima je bila predstavitev novega izobraževalnega programa Manager upravljanja z osebnimi in poslovnimi financami, ki ga bosta v partnerstvu oblikovala Valore School, slovenske podjetnice Irene Linasi, ki vodi podjetje Tim Valores in Evropska poslovna šola EBUS  iz Hrvaške, ki jo vodi dekan Vitomir Tafra, ki je tudi pripravil celoten izobreževalni program. Ta ima tri module, izvajal pa se bo v Ljubljani in v Zagrebu, v obeh jezikih.

Dogodek so podprla številna slovenska podjetja, ki so že prisotna na obeh trgih ali si za to prizadevajo, Tim Valores, Lisca, Medex, Terme Krka, Labena, Vivo Catering, vinarstvo Mavrič, pa tudi mednrodno podjetje TeleGroup. Družba Lisca je za zaključek srečanja ženske podjetnice prek direktorja Luka Južne  z motivacijskim govorom nagovorila tudi z atraktivno modno revijo njihove najnovejše linije spodnjega perila.

 

O Društvu poslovnih žensk FAM

Društvo poslovnih žensk – FAM združuje in povezuje uspešne posameznice vseh generacij z različnih področij delovanja. Podjetnice, managerke, voditeljice, umetnice, predstavnice akademske sfere, z namenom prepletanja njihovih znanj, izkušenj, idej in poslovnega sodelovanja. Začetki delovanja društva segajo v leto 1996 z ustanovitvijo Kluba poslovnih žensk, ki se je kasneje preoblikovalo v društvo. Poslanstvo društva je ustvarjanje okolja in možnosti za povezovanje članic z različnih poslovnih področij in dejavnosti ter uresničevanje njihovih poslovnih ciljev, ciljev osebne rasti, ustvarjanja močne poslovne mreže in hkrati zagotoviti primerno okolje za druženje. Društvo šteje okoli 120 podjetnic iz vse Slovenije.

 

https://www.drustvo-fam.si/

info@drustvo-fam.si

Oglejte si tudi