Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Nagrajena štipendistka MOL Nina Kuclar Stiković

Dramatičarka Nina Kuclar Stiković, nekdanja štipendistka Mestne občine Ljubljana, je prejela nagrado za mlado dramatičarko, ki jo v okviru 51. Tedna slovenske drame podeljuje Prešernovo gledališče Kranj.

Med enajstimi besedili je letošnjo strokovno žirijo kot najboljša prepričala družinska drama Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković.

Strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer in Amelia Kraigher je v obrazložitvi nagrade zapisala:
»Majhno meščansko gospodinjstvo v ne tako majhni podeželski hiši: mati in sin. Mati, pravnica, je ločena, moža je odposlala v svet (ima ljubimca na drugi strani koprneče telefonske linije), taščo, ki je sicer po zemljiški knjigi lastnica hiše, pa v dom za starejše, ker »ne more sama skrbeti za vse«. Sin, njen najmlajši, se uči za maturo, razvozlava Cankarjevo vprašanje, kaj je zad za narodovim blagrom, in se pripravlja na sprejemni izpit za arhitekturo; starejša sestra in najstarejši brat ne živita več doma.
Medtem ko se mati in sin vsak po svoje spoprijemata z izzivi, ki ju postavlja prednju epidemična družbena zapeka (mati s histeriziranjem, sin s pijačo: pogreša babico, ki mu je bila, se zdi, vir treznosti), pa odsotni družinski člani začnejo odkrivati prednosti bivanja zunaj mesta; iz prizora v prizor je hiša bolj polna svojih nekdanjih stanovalcev, njihovih neizpolnjenih stremljenj, travm, kapric, očitanj in sploh vsega, kar človeški primerki vlačijo za seboj po svetu. Naplete se marsikaj, pravzaprav več komičnega, čeprav je ozadje grenko. Edino babica, ki v hiši najbolj manjka, ne more priti v svojo, temveč na koncu odide v drugo, večno hišo. In njen vnuk ugotovi, da sicer svet mogoče res stoji na mladih, a mladi stojijo na starih. Vendarle izkušnja prinese akterjem zgodbe nekaj zrelosti; kdo ve, koliko bo trajna.
Jutri je v sanjah izgledal drugače je družinska drama, oblikovana v preizkušeni realistični maniri, na zunaj celo dokumentaristična: pisana je prav po datumih »časa, ko smo živeli med zidovi«, od 13. marca 2020, 13:43, do 7. maja 2020, 22:49, kot navajajo didaskalije. Četudi drama, ni brez izdatnih komičnih elementov in ti ji nemalo koristijo: v komičnem ključu se tu pa tam kakšna shematičnost, konstruiranost lažje sprejme in ne ogrozi temeljne vrline besedila - da trenutno najbolj omniprezentno temo, ki pa mimo aktualizma vleče za sabo izdatno civilizacijsko prtljago, napada frontalno, neposredno, z mladostno neizprosnim ustvarjalnim optimizmom in nekaj naivnosti, brez katerega le-onega ne more biti.«

Uspešno dramaturginjo smo s štipendijo Mestne občine Ljubljana podpirali v času dodiplomskega študija dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

Nini Kuclar Stiković iskreno čestitamo ob osvojeni nagradi in ji želimo uspešno nadaljevanje kariere!

S štipendijo do kariernega zagona 

V Ljubljani že od leta 1998 razpisujemo štipendije za nadarjene dijake in študente, ki se odlikujejo po visokih sposobnostih in kreativnosti in že v času izobraževanja s svojimi učnimi uspehi ter dosežki na interesnih področjih izstopajo iz povprečja ter dosegajo izjemne rezultate v mestnem, državnem in mednarodnem merilu. 

V tem času smo podelili 1.549 štipendij in za štipendiranje nadarjenih namenili skoraj 8,2 milijona evrov

Od tega je bilo 311 štipendij namenjenih za srednješolsko izobraževanje, 695 štipendij za dodiplomski in 280 štipendij za podiplomski študij v Sloveniji ter 86 štipendij za dodiplomski in 177 štipendij za podiplomski študij na univerzah v tujini.

Oglejte si tudi