Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Že 40 prejemnikov certifikata LGBT prijazno

V Mestni hiši smo 12. decembra 2019 podelili certifikate LGBT prijazno. Prejeli so jih Mestna knjižnica Ljubljana, Mestna zveza upokojencev Ljubljana, Rdeči križ Slovenije Območno združenje Ljubljana in Zdravstveni zavod Zdravje.

Certifikat LGBT prijazno, ki ga podeljujemo od leta 2014, je doslej prejelo že 40 javnih in zasebnih organizacij.

 

35 let organiziranega dela na LGBT+ področju

 

Po podelitvi certifikatov je potekala okrogla miza »35 let organiziranega dela na LGBT+ področju«, kjer je moderatorka Eva Gračanin s predstavniki_cami nevladnih organizacij osvetlila pomembne prelomnice v teh 35 letih. Udeleženke_ci so izpostavili, da se spremembe na bolje niso zgodile same od sebe in tudi niso za vedno izborjene. V tem času so se vzpostavili varnejši prostori in programi za opolnomočenje posameznic_kov, na sistemski ravni pa je prišlo do spremembe zakonodaje, ki je na večini področij uspela izenačiti istospolno usmerjene pare s heteroseksualnimi, čeprav v praksi se ljudje še vedno skoraj vsakodnevno soočajo s homofobnimi izpadi in diskriminacijo. Govorke_ci so izpostavile tudi področja, ki še niso sistemsko naslovljena (dostop do skupne posvojitve in postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, pravno priznanje spola itd.) in bi jih bilo potrebno s strani države nemudoma rešiti. Veliko vlogo pri tem imajo tudi ozaveščevalne aktivnosti, ki jih pripravljajo nevladne organizacije in tudi Mestna občina Ljubljana.

 

LGBT prijazno

 

Ljubljana je mesto, v katerem spoštujemo drugačnost, zato se z naborom aktivnosti usmerjamo k ozaveščanju in zagotavljanju enakih pogojev za vse meščanke in meščane. V sodelovanju z nevladnimi organizacijami smo leta 2014 vzpostavili certifikat »LGBT prijazno«, ki je namenjen predvsem ozaveščanju in ga podeljujemo organizacijam, ki znotraj delovnega okolja in navzven do strank ustvarjajo in ohranjajo ozračje, pozitivno za vse, ne glede na spolno usmerjenost in spolno identiteto.

Veliko pozornosti namenjamo podpori in opolnomočenju istospolno usmerjenih in oseb različnih spolnih identitet, zato smo v letu 2015 za uspešno delo na področju LGBT MOL kot edino mesto iz Slovenije prejeli evropsko priznanje za najboljše prakse v javnem sektorju (EPSA 2015).

 

Oglejte si tudi