Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Ta veseli dan kulture tudi med epidemijo

3. december, Ta veseli dan kulture, letos sicer poteka drugače kot doslej, kljub temu pa to še vedno ostaja dan, namenjen kulturi in umetnosti.

Mesto bere - že desetič

V Mestni knjižnici Ljubljana na Ta veseli dan kulture začenjajo z deseto sezono bralnega projekta Mesto bere. Na bralni seznam so letos uvrstili 100 zanimivih knjižnih naslovov sodobnih literarnih ustvarjalcev z vsega sveta. Izbrane knjige pokrivajo različne teme in literarne stile novejšega obdobja književnosti, sprehodi po literaturi bodo bralce vodili od zgodb, ki vznemirjajo, dilem, ki jih pred pisce postavlja sodoben družbeni kontekst, do raziskovanja aktualnih literarnih tem ter prostranih prostorov brezmejnih knjižnih svetov. Celoten seznam knjig in ostale podrobnosti o sodelovanju najdete tukaj
Ker knjižnice trenutno delujejo v omejenem obsegu, lahko bralci želene knjige naročijo za osebni prevzem ali za dostavo po pošti.

Lutkovno gledališče povezuje

Lutkovno gledališče Ljubljana bo v četrtek, 3. decembra, na spletni strani na ogled ponudilo lutkovno predstavo Zajčkova hišica, ki je bila premierno uprizorjena leta 2018.
Zajčkova hišica je zgodba o tem, kako se lahko vsak od nas kdaj znajde v stiski in brez strehe nad glavo in o tem, kako lepo in pomembno je, da si takrat pomagamo. Žaba, veverica, jazbec in medved v naši zgodbi pomagajo zajčku, ki izgubi svoj dom. S svojo naklonjenostjo, veseljem, odločnostjo in dobrodušnostjo mu odženejo črne misli in skupaj z njim postavijo novo hišico.
Predstavo si boste lahko ogledali tukaj.  

Menjava straže v MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo na Ta veseli dan kulture svoja vrata odprli virtualno. Ob 20. uri si boste na njihovem Youtube kanalu lahko ogledali komično dramo avtorja in režiserja Nejca Gazvode Menjava straže. S predstavo se poklanjajo tudi mnogo prezgodaj preminulima igralcema MGL Gašperju Tiču in Milanu Štefetu, ki sta v predstavi igrala skupaj. 

Ostanimo v stiku z Mestnim muzejem Ljubljana

Tudi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana v četrtek, 3. decembra 2020, vabijo na Ta veseli dan kulture med karanteno. 

  • Ali veš, kako se je zmaj znašel na grbu mesta Ljubljane? Poglejte si pripovedko Legenda o Argonavtih, ki je primerna za otroke, starejše od 3 let. Povezava do pripovedke bo aktivna ob 8. uri.
  • Zgodovina Ljubljane v 10 minutah z Janjo Rebolj, zgodovinarko, ki v muzeju skrbi za programe za odrasle. Povezava bo aktivna ob 10.30 uri.
  • Ste vedeli, da je klekljanje najbolj razširjena umetnostna obrt na Slovenskem? Pogovor z Mojco Ferle, avtorico razstave Stari vzorci, nove čipke o tradiciji čipke in klekljanja v Ljubljani. Povezava bo aktivna ob 17. uri.
  • Plečnikova hiša vabi, da si preko spleta ogledate izbrane vsebine razstav Finžgar in Plečnik in Prijateljstvo brez meja.

Galerija Kresija skozi okno

V času, ko so kulturne ustanove zaprte, si razstave v Galeriji Kresija lahko ogledate skozi okna galerije. Do četrtka, 3. decembra,  je na ogled razstava Vizije SO 15: Arhitektura in prostor Univerze v Ljubljani.  Od 9. decembra naprej pa bo v galeriji gostovala razstava Natana Eskuja Nagačenci. Avtor predstavlja serijo mehkih skulptur, sešitih iz kosov zavrženih oblačil, ki jih je naknadno poslikal oziroma porisal. Pri projektu, ki se bo, kot pravi avtor, vsekakor še razvijal, ne gre spregledati njegovih angažiranih podtonov: objekti so izdelani tudi iz zavrženih oblačil, s čimer želi avtor pripomoči k ozaveščanju nevzdržne situacije na področju tekstilne industrije, v kateri kot delovno silo pogosto izkoriščajo otroke, medtem ko ceneni in ekološko sporni tekstilni izdelki kaj hitro končajo na odpadu. Vsa razstavljena dela tudi naprodaj, avtor pa del sredstev od prodaje namenja programom za otroke iz socialno šibkih okolij. 

Pregled aktualnih razstav v prostorih Mestne občine Ljubljana najdete tukaj.

Presenečenje na dan, vsak dan 

Letos smo prvič pripravili tudi digitalni Praznični koledar. Popestrite si pričakovanje čarobnosti praznikov in vsak dan do novega leta odkrijte novo presenečenje. Nekatere izmed njih pripravljajo tudi ljubljanski javni zavodi s področja kulture.

vir: MOL

Oglejte si tudi