Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Prihajajo Bobri!

V Ljubljani bo med 16. marcem in 6. aprilom 2024 potekal že 16. Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Vsi dogodki bodo brezplačni, prevzem vstopnic pa bo letos potekal preko spleta.

Novost – spletni prevzem brezplačnih vstopnic

Z letošnjim letom na festivalu Bobri v celoti prehajamo na spletni prevzem vstopnic in s tem omogočamo večjo dostopnost. Brezplačne vstopnice za vse gledališke, plesne, glasbene, literarne in filmske prireditve bodo na voljo od sobote, 9. marca, od 9. ure naprej na spletni strani festivala.
Vsak odrasel obiskovalec bo lahko prevzel vstopnice za največ tri prireditve, vendar ne več kot pet vstopnic za eno.
Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti se je treba prijaviti. Kontaktni podatki so navedeni na spletni strani festivala pri vsaki dejavnosti posebej.


140 dogodkov za več kot 13.000 obiskovalcev

Bobre bomo odprli v soboto, 16. marca, ob 10. uri v Lutkovnem gledališču Ljubljana s senčno predstavo režiserja Fabrizia Montecchija Moj dedek je bil češnjevo drevo, tradicionalno pa zaključili v Centru urbane kulture Kino Šiška, v soboto, 6. aprila, ob 17. uri s premiero razgibanega koncerta Drobtine iz mišje doline. Oder bo razživilo trinajst glasbenikov in pripovedovalka Anja Štefan.

Program je sestavljen tako iz prireditev (gledaliških, knjižnih, glasbenih, plesnih in filmskih), ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč, kinodvoran oziroma ostalih zavodov, ki pripravljajo program za otroke in mlade, kakor tudi iz številnih novosti. Z mislijo na festival in njegovo temo so zasnovani tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti, ki bodo potekali v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani.


Tema festivala

Program festivala se bo vil okoli teme prepletanja. Program (gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, delavnice in vodstva ter druge dejavnosti) bo na različne načine spregovoril o grajenju vzajemnih odnosov in spodbudil premislek o tem. Razmišljali bomo o načinih, kako se lahko povezujemo in sklepamo vezi v času, ko smo priča vedno večji odtujenosti in rastočim občutkom osamljenosti. Pritiski hiperprodukcije, tekmovalnost, odvisnost od elektronskih naprav in poudarek na individualizmu pogosto vodijo v stiske in nezdrave odnose, predvsem pa v težave pri navezovanju stikov. Pod drobnogled bomo vzeli, kako pomembni so pri povezovanju in grajenju skupnosti ljubeznivost, sočutje, občutljivost, empatija in uvidevnost.
Posebno pozornost bomo namenili umetnosti kot enemu izmed sredstev za povezovanje. Ima namreč moč, da poveže ideje in domišljijo, pa tudi ljudi; da odpira nova obzorja in ponuja varen prostor za izražanje in spodbujanje dialoga med posamezniki. Skozi kulturno-umetnostne vsebine bomo raziskovali potenciale, s pomočjo katerih lahko premagamo odtujenost in v sodobnem svetu spletemo trdne vezi.


Gostovanja iz tujine

Program bodo tudi tokrat obogatile predstave iz drugih držav, tokrat iz Slovaške, Francije in Češke. V Centru kulture Španski borci bo moč videti minimalistično plesno predstavo Mikrosvetovi iz Slovaške, ki s pomočjo subtilnih gibov in igre z majhnimi predmeti usmerja pozornost na pogosto spregledane malenkosti ter igrivo in poetično raziskuje krhkost našega obstoja. V Plesnem Teatru Ljubljana pa bo gostovala poetična in igriva predstava Tok tok tok iz Francije v režiji slovenske ustvarjalke Mateje Bizjak Petit, ki deluje med Slovenijo in Francijo.


Bobrova izmenjevalnica misli

Novost letošnjega festivala je medgeneracijski projekt Bobrova izmenjevalnica misli, ki obiskovalce festivala vabi, naj s svojimi lepimi željami, mislimi, spodbudnimi besedami in modrostmi nekomu polepšajo dan.
Medgeneracijski projekt je namenjen prepletanju idej, domišljije in stikov ter odpiranju novih obzorij, hkrati pa ponuja varen prostor za izražanje, spodbuja dialog med posamezniki in oživlja pisano besedo.
V projektu bomo sodelovali z osnovnimi šolami, domovi za starejše in z Univerzo za tretje življenjske obdobje. Na petnajstih prizoriščih festivala bodo postavljeni nabiralniki s praznimi karticami, na katere bodo lahko obiskovalci zapisali poljubno misel in jo poslali neznanemu naslovniku.
Na koncu projekta bomo najboljše misli zbrali v e- knjižici in jih delili na socialnih omrežjih.


Bobrov dnevnik

Program, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti, bo, podobno kot lani, tudi letos dostopen zgolj na spletu, festival pa bo znova spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon.
Seveda bo tudi ta raziskoval osrednjo temo festivala. Z bobrom Borom in bobrovko Brino bodo otroci iskali odgovore na vprašanja: kaj pomeni beseda prepletanje, kako se družimo in povezujemo, kaj imamo radi in kako se spletajo zgodbe.


Spremljevalni dogodki

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki. Na vrtu Društva slovenskih pisateljev bodo obiskovalci lahko od 23. marca do 6. aprila na Čudežni klopi prisluhnili zgodbam iz zbirke Čebelica. Čudežno klop bomo odprli 23. marca ob 11. uri z delavnico Odpotujmo v deželo slovenskih ljudskih pravljic! Vodila jo bo ilustratorka Dora Kaštrun. Čudežno klop je pripravila Ljubljana, Unescovo mesto literature, v sodelovanju s festivalom Fabula.

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani festivala Bobri.

Oglejte si tudi