Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Pol ure branja na dan prežene dolgčas stran!

V Mestni knjižnici Ljubljana s projektoma Poletavci – poletni bralci in NajPoletavci spodbujamo otroke in mlade k sproščenemu branju med počitnicami.

Kdo smo Poletavci?

Poletavcem se lahko pridružijo otroci med 7. in 12. letom, ki med poletnimi počitnicami berejo 30 dni, vsaj pol ure na dan. Berejo lahko, kar želijo: knjige, stripe, časopise, članke v revijah, recepte, pa tudi turistične vodnike. Seznam, v katerega vpisujejo svoja branja poiščejo v najbližji knjižnici ali si ga natisnejo tukaj.

Izpolnjen obrazec do 11. septembra oddajte v svoji knjižnici ali pošljite na naslov: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana (za Poletavce).
Otroci z rednim branjem vzpostavijo navado, ki jim prinese tudi nagrado - priznanje in majico na zaključni prireditvi Dan za Poletavce, ki bo 20. septembra, lahko pa se potegujejo tudi za glavno nagrado – skiro, ki ga podarja podjetje Hervis.

Iz Poletavcev zrastejo NajPoletavci

Mladi, stari od trinajst do šestnajst let, se lahko pridružijo NajPoletavcem. Berejo tri knjige po lastni izbiri, ki so lahko v tiskani ali elektronski obliki (e-knjige v slovenskem jeziku najdejo na Biblos.si). Svoje podatke in kratko mnenje o prebranem oddajo na spletni strani, na zaključni prireditvi pa jih prav tako čakajo številne nagrade, glavna med njimi je bralnik, ki ga podarja založba Beletrina.

 

Izjemni rezultati spodbujanja branja

Odzivi otrok in staršev so izjemno spodbudni za vse, ki se ukvarjamo s knjigo in z branjem. Otroci, ki še niso popolnoma samostojni bralci, ali pa branja ne marajo, s pomočjo tega projekta postajajo samostojni in navdušeni bralci. Projekt je prejel tudi priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.
Knjižničarji Mestne knjižnice Ljubljana in vseh ostalih sodelujočih knjižnic z veseljem navdušujemo otroke, mlade in starše za branje med počitnicami, delimo nasvete in namige za sproščeno počitniško branje.

Otroci in mladina, vabimo vas, da tudi letošnje počitnice preživite v družbi dobrih knjig; izberite knjigo, pripravite udoben ležalnik, poiščite senco in skočite v pester svet črk in besed, ker »pol ure branja na dan prežene dolgčas stran«. 

 

Mnenja staršev o Poletavcih

Tudi moj sin Rok se je letos pridružil Poletavcem in se kljub temu, da ni preveč navdušen bralec, ob tem zelo zabaval in se hkrati zelo dobro naučil brati, saj je imel prej še kar nekaj težav. Zelo uživa, če mu berem jaz, sam pa se je do zdaj kar rad izognil branju, prav zato, ker mu je povzročalo težave. Tako je skupaj s Poletavci postal pravi bralec in z veseljem tudi sam iz šolske knjižnice prinese svoje priljubljene knjige. (Rokova mama)

Rada bi se vam zahvalila za izvrstno idejo. Vita bere sama ne prav rada, a jo je akcija takoj potegnila in ni bilo težav z branjem, čeprav je okrog nje bil živžav, morje, počitniška svoboda … (R. K.)

Poletavci se širijo tudi izven naših meja

Projekt se je v devetih letih razširil že v 17 splošnih knjižnic v Sloveniji, pa tudi čez državne meje in postal že nacionalni projekt poletnega branja med osnovnošolci in srednješolci.
Prvi dom Poletavcev je Mestna knjižnica Ljubljana, najdemo pa jih tudi v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, Knjižnici A. T. Linharta Radovljica, Knjižnici Brežice, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici dr. Toneta Pretnarja Tržič, Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, Knjižnici Jurij Vega Dol pri Ljubljani, Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, Knjižnici Litija, Knjižnici Logatec, Knjižnici Medvode, Knjižnici Miklova hiša Ribnica, Knjižnici Šentjur, Lavričevi knjižnici Ajdovščina, Ljudski knjižnici Metlika in Občinski knjižnica Jesenice. 
Sodelujejo tudi otroci slovenskih šol v zamejstvu v Italiji in učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Tuzli, Banjaluki in Tesliću.

Oglejte si tudi