Logo MojaObčina.si

Ljubljana

JUTRI
33°C
16°C
SOB.
30°C
18°C
438

Olé Rafael AMARGO - SVETOVNI SUPERZVEZDNIK FLAMENKA in diamant umetniškega ustvarjanja

Posvetilo: mojim trem zvezdam - ugankam: P.,T. in M. Izjemno sem hvaležna bogu flamenka in enaka čustva gojim do Tamare, ki me je prosila naj soustvarjam za MojaObčina.si-Ljubljana. Ne vem točno, zakaj ravno jaz? Vseeno sem ponosna na možnost, ki mi je bila dana. Lahko bi dali to priložnost komu drugemu. Nureyev je podaril rdečo vrtnico na odru Margot Fonteyn in tako se je začelo njuno umetniško sodelovanje … V dar sem dobila vrtnico kreativnosti in ne smem in ne morem je zavreči. Razumem le eno: umetniki, ki ne podpirajo drugih umetnikov, niso vredni tega imena …

Rafael Amargo, ki je najbolj kameleonski in trendovski super-zvezdnik, bo ilustriral mojo novo knjigo SREBRN PRAH. Njegovo golo, z vrtnicami tetovirano telo, je njegov ščit in hkrati puščica, ki ga varuje pred zlobo sveta.

 

Rafael je prejel največ nagrad od vseh plesalcev in koreografov flamenka na svetu in vseh teh priznanj ga je rahlo strah… Naštela bom le nekaj najpomembnejših:

Dobil je nagrado kot najboljši koreograf v Londonu za predstavo „Zorro“ skupaj z Gipsy Kingsi.

Nato najvišje špansko priznanje za kulturne presežke v obliki kraljeve medalje za življenjsko delo na področju kulture. To je nagrada, ki jo celo Nobelovi nagrajenci dobivajo po šestdesetem letu starosti.

Koreografija Pesnik v New Yorku je bila izbrana za predstavo desetletja.

Dobil je nagrado APDE asociacije španskih plesalcev flamenka kot najboljši plesalec svojega časa.

Njegova postavitev na oder „Pesnika v New Yorku“, je bila hkrati proglašena za najboljše delo desetletja.

V Parizu je bil izvoljen za najbolj vročekrvnega moškega sodobnega časa.

Leta 1997 je ustanovil lastno plesno skupino Rafael Amargo in se predstavil z uprizoritvijo „Krempelj in Angel“ in od takrat se mu priznanja in nagrade kar vrstijo.

Sodeluje in prijateljuje z večino ikonskih svetovno poznanih zvezdnikov.

 

Ne, Rafaela ne bom nikdar do konca spoznala. Genije lahko čutimo in razumemo, spoznati pa jih ni mogoče. Veliko njih, tudi po smrti presenečajo in vedno povedo, ali izrazijo, nam nekaj novega, nepoznanega.

Geniji so kot divji žrebci, ki jih oba z Rafael Amargom občudujeva, a jih nikoli ni mogoče niti dodobra spoznati ali udomačiti...Vedno ostaja v njih nekaj samo njihovega, če drugega ne, pa lesk v očeh...

Amargo vedno preseneča. S svojimi zakoreninjenimi in klasičnimi koncepti flamenka na eni strani in inovativnim pristopom na drugi strani. Prav tako pa je prvak in mojster v  vnašanju drugih konceptov in drugih umetnosti v tradicionalen flamenko. Šolal se je pri legendarni Marthi Graham v New Yorku in vse pridobljeno znanje spretno uporabil v svojih postavitvah na oder.

 

Sam trdi, da bo vedno hvaležen svojim bogovom, ki so mu pomagali in odpirali oči. Že kot 15 letnika, ga je nenadomestljiva, faraonka španskega plesa Lola Flores, vzela v svojo skupino in z njo in ustvarjalcem katalonske rumbe, njenim možem Pescaillo, se je veliko naučil in z njimi ogromno prepotoval.

Njegovi osebni bogovi, kot je bil Garcia Marquez -Gabo, Chavela Vargas in Antonio Gades, pa so ga spremljali, učili in postali del njegovega življenja, tudi po njihovi smrti dalje. Kot trdi, bo zanj v njihovih delih vedno ostalo nekaj nesmrtnega, neotipljivega in njemu nedosegljivega.

 

Tudi z Isabel Alliende je sodeloval in celo sama je sofinancirala eno izmed njegovih predstav. Podobno kot v romanu Isabel Allende „Hiša duhov“, kjer je glavni junak Esteban Trueba, vedno znova in znova poskušal prodreti v preroške misli njegove ljubljene žene Clare, Clarissime.Tako se je včasih počutil sam. Glavni junak romana pisateljice je bil občasno tako obupan nad soprogo, da si jo je nasilno fizično prilastil, a niti denar, niti Marquezovih „Sto let samote“ ter fizična in duhovna premoč, niso pomagali,da bi se mu posrečilo vdreti v preroške misli jasnovidne soproge. Tako je z umetniškimi ustvarjalci.Rafael Amargo je sodeloval s pisateljico Isabel Allende in prijateljeval z Gabriel Garcia Marquezom.

 

Zagotovo niti Diego Rivera niti Trotski nista mogla udreti v duh samosvoje Fride Khalo, kljub umetniški premoči Rivere in umski Trotskega. Ostajala je neznanka.

Chavela Vargas, ki je nekaj let preživela z genialnim parom Rivera - Khalo, je bila do smrti prijateljica z Rafaelom Amargom.ki je o njej posnel dokumentarni film, ki mu ga je letos, po dolgih letih odkupila španska televizija. Seveda in kot običajno je bil nagrajen tudi za dokumentarec.

 

Sedaj sem na vrsti jaz, da mi pomaga  vsestranski genij Rafael Amargo. Narisal je ilustracije za mojo novo knjigo kratkih zgodb Srebrn Prah., ki je pred izidom. Začaran krog se nadaljuje...

 

Nekatera čustva in ideje so nerazložljive…ne morem in ne smem, racionalizirati čustev, inspiracije in genialnosti, saj je le-ta vedno neizbežna, ter neskončno neulovljiva.

 

Zakleti krog umetnosti in idealizacije mitov se vrti naprej… Vrtoglavi SVET KULTURNEGA POSLANSTVA ostaja uganka večini umetnikom.

 

Letos bo Rafael koreografiral in odplesal Golega Dioniza oziroma Boga vina. Enako pripravlja, koreografijo Yerma, delo Frederica Garcia Lorce, v kateri bo poudaril frustracije moških umetnikov, ki so iz kateregakoli razloga ostali brez otrok in jim ni bilo dano občutiti, kaj je to očetovska ljubezen.Tisti, ki so ostali so samo sinovi, kar je po njegovem bridka tolažba. 

To poletje odhaja na snemanje filma Baroz v Bollywood.

 

Tako kot pravi Amargo: „Človek je lahko tudi mit“

Hvala legenda in hvala prijatelj! Ole in ole!!! Poklon in Ave!  Nina Kosmač

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi