Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

O MAMAH VSE NAJBOLJŠE

PRISRČNO DARILO OB DNEVU ŽENA


Na prvi pogled je to družinska zgodba sodobnega časa, ko živimo hitro, in se odnosi v družini spreminjajo. Pisateljica je vse to upoštevala, predrugačila pa je predvsem podobo mame. Ta je v svetovni literaturi največkrat opisana kot trpeča junakinja, ki se žrtvuje za svoje otroke. Šele v post moderni literaturi dobi značilnosti povprečne ženske.

Sanja Pilić je podrla kliše, mama je naenkrat videti taka, kot so mame v resničnem življenju, z napakami in dobrimi lastnostmi.

Končno beremo roman o mami, ki je iz »mesa in krvi«. Dovoli si imeti svoje želje, pravico na slab dan, na to, da je včasih malo zamišljena, raztresena, odsotna, slabe volje, depresivna. Toda vedno je simpatična. Neizmerno ljubi svoja otroka in moža. In se bori zanje. Ima pa tudi svoje sanje, hoče se uveljaviti, biti ustvarjalna, napisati knjigo.

Avtorica je spremenila več klišejev: trpečo mater,nerazumevajočega očeta, problematične otroke … Vse je opisala drugače. Spontano, dobrohotno, razumevajoče in duhovito. Zna potolažit preveč zaposlene mame in očete, ki jih preganja slaba vest, ker imajo premalo časa za svoje otroke. Mladim bralcem pa pomaga boljše razumeti starše. In predvsem verjame v povezanost družine. 

Oglejte si tudi