Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Nigel Kennedy prvič v Sloveniji

Violinski virtuoz prvič prihaja v Slovenijo

Najbolje prodajani violinist vseh časov preseneča z unikatnimi nastopi.

Nekonformistični umetnik je tudi velik oboževalec nogometnega kluba Aston Villa.

Zimski festival – 10. februar 2018 – Nigel Kennedy, Unionska dvorana

V Slovenijo prvič prihaja violinistični virtuoz Nigel Kennedy. Poznan po svojem šarmu in karizmatičnem nastopu je postal mednarodni superzvezdnik in s svojimi albumi ostaja najbolje prodajani violinist vseh časov. Velik uspeh je dosegel njegov posnetek Vivaldijevih Štirih letnih časov ob spremljavi Angleškega komornega orkestra leta 1989. Album, ki so ga prodali v več kot treh milijonih izvodov, velja za enega najbolje prodajanih albumov klasične glasbe vseh časov. Nekonformistični umetnik je poznan po svojih unikatnih nastopih s katerimi je klasično glasbo približal širokemu občinstvu. Svoje nastope je popeljal izven klasičnih okvirov in premaknil meje žanra klasične glasbe ter prevetril stroge okvire klasičnih nastopov. Na koncertih je pogosto odstranil svojo kravato in suknjič ter postal pionir vpeljave novih glasbenih zvrsti in načinov nastopanja. Nigel Kennedy preseneča s svojo unikatno osebnostjo in posebno ljubeznijo do nogometnega kluba Aston Villa. Za tekmo za Pokal prvakov leta 1982 je celo prekinil enega svojih koncertov in si jo skupaj z občinstvom ogledal na velikem platnu. »Tisto noč je prišlo do pravilnega rezultata« se zmage kluba Aston Villa spominja Nigel »in občinstvo je uživalo tako v glasbi kot v nogometu«.

​V svojem ustvarjanju se je poleg klasične glasbe lotil tudi rock glasbe z interpretacijami del po katerih je slovel pokojni Jimi Hendrix, kar je vodilo v številna sodelovanja s priznanimi izvajalci kot so: Sir Paul McCartney, Kate Bush, The Who, pevcem Robertom Plantom skupine Led Zeppelin in mnogimi drugimi. Angleški violinist sodi med najvidnejše violiniste vseh časov, saj je nadarjeni glasbenik dobitnik številnih mednarodnih nagrad (Echo, Bambi itd.) in večkratni Grammy nominiranec. Leta 1997 je prejel nagrado Brit za neizmeren prispevek k britanski glasbi, leta 2001 pa si je prislužil nagrado za glasbenika leta. »Včasih glasbo primerjam s tekmovalnimi športi. Vidimo lahko velike športnike, ki se nenehno izboljšujejo. Tudi, ko pridejo na najvišja mesta niso nikoli zadovoljni, vedno od sebe zahtevajo več. Tako tudi jaz. Od mene lahko še veliko pričakujete in zelo sem navdušen nad prihodnjimi projekti« pravi o svoji glasbi Nigel Kennedy. Rojen v Brightonu, v glasbeni družini, je čudežni deček že pri 7 letih postal učenec glasbene šole pod mentorstvom legendarnega violinista Menuhina, ki je dečku plačeval celotno šolnino, svojo glasbeno izobrazbo pa je pozneje nadaljeval na prestižni šoli Juilliard v New Yorku. Pri 16 letih je prvič nastopil v priznani koncertni dvorani Carnegie Hall in pri 28 letih že posnel prvi album, na katerem je izvedel znani violinski koncert skladatelja Edwarda Elgarja. Že v mladosti je nase opozoril s svojo drugačnostjo in sproščenimi nastopi na katerih je presenečal z nekonvencionalno opravo. »To mi je nudilo neposredno povezavo z obiskovalci v dvorani« je o svojih nastopih povedal Nigel »Zavedeli so se, da sem jim enak. Zaradi tega so bili moji nastopi bolj vznemirljivi«.

Nigel Kennedy bo nastopil 10. februarja v sklopu koncertov Zimskega festivala, na festivalu pa bodo nastopili tudi priljubljeni New Swing Quartet in operni zvezdnik Ramón Vargas.

Vstopnice za koncert ŽE NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventim (Petrol / OMV / Big Bang / Pošta Slovenije ) in na spletni strani: http://www.ljubljanafestival.si/event/nigel-kennedy-violina/

Oglejte si tudi