Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Literarni utrinki z Jurčičem

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pripravlja 27. julija 2021 v Domu starejših Fužine »Literarne utrinke z Jurčičem«.
Leto 2021 zaznamujejo številne okrogle obletnice iz življenja slovenskega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča. Letos obhajamo spomin na 140. obletnico njegove smrti, mineva pa kar 160 let, odkar je Jurčič kot 17-letnik napisal Pripovedko o beli kači (1861) in začel svoj uspešen in obširen ustvarjalni opus. Hkrati se spominjamo 150. obletnice Jurčičevega nastopa uredniške službe pri časniku Slovenski narod, ki je bil prvi slovenski dnevnik in še 140 let od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je Jurčič zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom.
Josip Jurčič (4. marec 1844 – 3. maj 1881) je v slovensko literaturo uvedel nove pripovedne oblike: črtice, pripovedke, povesti in romane. Jurčičev Deseti brat (1866) velja za prvi slovenski roman, dramsko delo Tugomer (1876) pa za prvo slovensko tragedijo. Jurčič se je zavzemal za narodovo samozavest, poudarjal skrb za slovenski jezik in narodovo kulturno dediščino.
Skozi recital se bomo spomnili Jurčiča z nekaj odlomki iz njegovega Desetega brata. Pod mentorstvom naše pesnice Darinke Slanovec bodo nastopili recitatorji društva: Ana Feržan, Mirjam Kanalec, Alenka Tratnjek in Boštjan Vidic, kulturni dogodek pa bo v spremljavi na citrah obogatil Tomaž Plahutnik. Društvo je ob tej priložnosti izdalo tudi zloženko.

vir: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Oglejte si tudi