Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Letno poročilo 2019 Mestne knjižnice Ljubljana

Spoštovani bralci,

v vsakoletnem poročilu Mestne knjižnice Ljubljana se trudimo čim več našega dela številčno zajeti in ovrednotiti, vendar se zavedamo, da podatki ne zajamejo v celoti pisane in kompleksne zgodbe, ki jo s svojim delom pripovedujejo splošne knjižnice širom Slovenije.

Spomladi 2018 smo splošni knjižničarji dobili nova Strokovna priporočila in standarde za obdobje 2018–2028, dokument, ki v marsičem prenavlja in posodablja avtorefleksiven pogled stroke in tudi optiko, skozi katero bo naše delo presojala javnost. V ospredje postavlja knjižnico kot proaktivno ustanovo, ki svoje delovanje vrednoti predvsem skozi vpliv, ki ga s svojimi različnimi vlogami vrši na uporabnike in lokalno skupnost. Ob pregledu dejavnosti, ki jih naše posamezne območne enote izvajajo prav specifično za dobrobit svojega lokalnega okolja, lahko ugotovimo, da že stopamo po zastavljeni proaktivni smeri in jo v marsičem po svoje nadgrajujemo. Knjižnice že dolgo niso le izposojevalnice knjig, temveč preraščajo v uporabne in ljudem potrebne centre ožje lokalne skupnosti.

Z oblikovanjem lastnih tehničnih rešitev ter s številnimi dobrimi praksami smo prispevali k razvoju slovenskih knjižnic in tudi v letu 2019 predano uresničevali vse svoje vloge, od kulturne in informacijske do izobraževalne in socialne.

Vsi člani kolektiva knjižnice si prizadevamo izvajati delo v knjižnici na najvišjem kvalitetnem nivoju. Kot splošna knjižnica glavnega mesta, ki ga odlikuje kvalitetna in pestra kulturna ponudba, oblikujemo za uporabnike nepogrešljiv program javne službe, razvijamo lastno prepoznavnost in se trudimo naslavljati vse ciljne skupine prebivalcev vseh generacij. Ob tem gre iskrena zahvala vsem sodelavkam in sodelavcem za predano sodelovanje ter odlično opravljeno delo ter Mestni občini Ljubljana ter občinam pogodbenim partnericam za finančno podporo in skrb za nemoteno izvajanje dejavnosti, ki jih pripravljamo za obiskovalce.

mag. Teja Zorko
direktorica

 

Oglejte si tudi