Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

KONCERT ZA MIR

Simfonični orkester Cantabile v sodelovanju s fundacijo Music for the Future vabi na Koncert za mir na katerem bodo ob orkestru in gosti iz Ukrajine pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika nastopili tudi ukrajinska solistka violinistka Sofia Kysliak, sopranistka Mojca Bitenc in Tone Kuntner ter Marcel Štefančič z umetniško besedo. Glasbeniki bodo ob delih Osterca in Williamsa izvedli tudi monumentalno tretjo simfonijo Mikolaja Goreckega za solo sopran in veliki simfonični orkester.

Soočeni s strahotami vojne, ki se je razplamtela v Ukrajini, glasbeniki Simfoničnega orkestra Cantabile z glasbo pošiljamo klic miru vsem, ki so ga pripravljeni poslušati in slišati. Za izvedbo programa tega koncerta smo, ob pomoči dirigentke Žive Ploj Peršuh, k sodelovanju povabili mlade glasbeniki iz Ukrajine, ki so pred strahotami vojne prebežali v Slovenijo. Posebno mesto smo namenili tudi vrhunski mladi violinistki Sofii Kysliak iz Ukrajine, ki bo ob spremljavi simfoničnega orkestra izvedla pretresljivo skladbo iz filma Schindlerjev seznam v spomin in poklon vsem žrtvam nacističnega divjanja v drugi svetovni vojni. Zlo, ki ga prinaša vsaka vojna kliče k razmisleku in očiščenju. Skladba Religioso, ki je delo Slavka Osterca nas nagovarja k razmišljanju in očiščenju brez katerega ni spokoja. Osrednjo programsko težo pa namenjamo izvedbi 50 minutne tretje simfonije skladatelja Mikolaja Goreckega, ki ima v svetovni zakladnici klasične protivojne glasbe posebno mesto. Ta poljski skladatelj jo je napisal kot odziv na strahote druge svetovne vojne in njeno ost usmeril v sporočilo miru. V prvem stavku je uporabil žalostinko Marije, Jezusove matere iz samostana sv. Križa iz zbirke Lysagorskih pesmi iz 2. polovice 15. stoletja. Posebej pretresljivo je besedilo v druge stavku simfonije z besedami, ki jih je kot molitev na steni celice št. 3 v gestapovskem zaporu v Zakopanah napisala 18 letna Helena Wanda Blazusiakówna, 26. septembra 1944. V tretjem stavku pa je skladatelj uporabil šlezijsko ljudsko pesem o materi in sinu, ki se v zadnjem verzu sprašuje »zakaj ste ubili ljubljenega sina mojega?« Koncertu bo dirigiral priznani dirigent Marjan Grdadolnik, za umetniško besedo bo skrbel Tone Kuntner, solistični part bo v simfoniji pela sopranistka Mojca Bitenc. 


Vabljeni v Športno dvorano v Logatec v soboto, 5. novembra in v nedeljo 6. novembra v cerkev svetega Jožefa v Ljubljano. Podprimo fundacijo, ki pomaga mladim glasbenikom iz Ukrajine in s presunljivo glasbo Goreckega sporočimo svetu, da naj na zemlji zavladata mir in spoštovanje!

Vstop prost, prostovoljni prispevki

Zbrane prostovoljne prispevke bomo namenili kot pomoč mladim glasbenikom, ki so pred vojno v Ukrajini našli varno zatočišče v Sloveniji.


Koncert sofinacira Občina Logatec.

KD Simfonični orkester Cantabile

Oglejte si tudi