Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

JUBILEJNO LETO ZA PIONIRSKI DOM

JUBILEJNO LETO ZA PIONIRSKI DOM

Pionirski dom – Center za kulturo mladih v letošnjem letu obeležuje častitljivo obletnico, šest desetletji dejavnosti za otroke, mladino in odrasle. 60 let neprekinjenega delovanja, tudi v turbulentnih časih zgodovine naše države, vse do danes. Tekom letošnjega leta bo na sporedu več dogodkov, s katerimi bomo počastili jubilej; sobota, 4. marca, bo rezervirana za otroško predstavo Evolucija., ki ji bo sledil tradicionalni družabni ples. V četrtek 25. maja bo osrednja prireditev posvečena letošnji 60-letnici. Izjemna razstava, sprehod po delovanju Pionirskega doma od začetkov pa vse do današnjih dni, bo v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju na ogled od 21. julija do 4. septembra. V četrtek 31. avgusta pripravljamo na razstavi prav poseben dogodek.

 

Začetki segajo v leto 1963, ko je bil, na pobudo Zveze prijateljev mladine, ustanovljen Pionirski dom in pod isto streho na Vilharjevi cesti združeval Kino Soča, Slovensko mladinsko gledališče, Pionirski dom - Center za kulturo mladih ter Pionirsko knjižnico na drugi lokaciji,  na ulici Komenskega 9. Leta 1977 je sledila odločitev o razcepitvi na Pionirsko knjižnico, Slovensko mladinsko gledališče in Pionirski dom, ki je sprva ponujal učenje tujih jezikov (poučevanje angleščine in nemščine se je začelo že 1955 v Pionirski knjižnici z iniciativo pisatelja, publicista in kritika Frančka Bohanca). Skozi leta se je nabor dejavnosti širil, udeleženci so lahko izbirali med vedno bolj raznovrstnim umetniškim programom, saj so se tujim jezikom pridružile še gledališka vzgoja in ritmika, lutkovna vzgoja, likovna vzgoja, glasba, filmska vzgoja, plesna in družabna vzgoja, na voljo je bil klub mladih književnih ustvarjalcev, igralne urice, bogata je bila tudi prireditvena dejavnost Pionirskega doma.

Danes je Pionirski dom – Center za kulturo mladih  vodilna institucija na področju izven šolskega preživljanja prostega časa otrok, mladine in odraslih. V šestih desetletjih, odkar Pionirski dom domuje v stavbi, ki jo je Jože Plečnik zasnoval v tridesetih letih prejšnjega stoletja, a zaradi zgodovinskih okoliščin ni bila nikoli dokončana, je bilo v različne programe ustvarjanja in izobraževanja vključenih sto tisoč otrok in mladostnikov. V bogati zgodovini se je v Baragovem semenišču odvilo mnogo raznovrstnih dogodkov, simpozijev, okroglih miz, izobraževanj in srečanj. Skozi desetletja svojega delovanja je pomembno vplival na vzpodbujanje, izobraževanje ter udejanjanje otrok in mladih na kulturno-umetniškem in jezikovno-kulturnem področju. Pionirski dom otrokom nudi več in je v svoji dolgi zgodovini opravil pionirsko delo na področju razumevanja kulture in ustvarjanja, je pionir, začetnik mnogih priljubljenih dejavnosti. Z novim šolskim letom je bil v Pionirskem domu ustanovljen Pionirski teater, ki je namenjen prekarnim delavcem in samostojnim ustvarjalcem vseh žanrov umetniškega ustvarjanja. Je prostor za raziskovanje in predstavitev umetniških del.

Po vojni je, v petdesetih letih, arhitekt Anton Bitenc preuredil stavbo in nastala je znamenita Festivalna dvorana. Z bogatim monumentalnim stopniščem s Plečnikovimi stebri in ležečimi ženskimi akti Frančiška Smerduja, ki popeljejo obiskovalca v dvorano, je Festivalna postala središče za družabne dogodke. Prostor, zasnovan kot kapela, ima visok ovalni obok, svojevrstne luči, lože in balkone. Je prizorišče, kjer se še danes odvijajo družabni plesi, modne revije, poroke, sejmi, tekmovanja, festivali, pustna rajanja, simpoziji, predstave,  koncerti, valete in maturantski plesi – na odru Festivalne dvorane so nastopile nekatere svojčas še neuveljavljene skupine, ki danes sodijo v sam vrh svetovnega glasbenega ustvarjanja.

 

60 let obstoja bomo počastili z edinstvenim programom; začeli bomo v soboto, 4. marca, na dan, ko je bil pred šestimi desetletji Pionirski dom ustanovljen. Sobotno dopoldne bo tako popestrila cirkuško-akrobatska predstava Evolucija., ki je koprodukcija Pionirskega doma in Kulturnega zavoda Godot. Gledališka uprizoritev človeške evolucije, ki zajema več milijonov let, bo predstavljena na zabaven in izviren način, saj se bo oder Festivalne dvorane spremenil v pravo cirkuško prizorišče. Dramski igralec Tadej Pišek in mojstra partnerske akrobatike Mojca Špik ter Inan Du Swami bodo z akrobatskimi in plesnimi vragolijami popeljali skozi sedem milijonov let dolgo pot človeške evolucije. Cirkus človeštva se bo preselil v cirkus na odru! Na otroško predstavo bo vstop prost, primerna je za otroke od 3. leta dalje in traja 35 minut.

(Evolucija., 4. 3., 11.00, Festivalna dvorana, vstop bo prost)

 

Sobotni večer bo sklenil družabni ples v Festivalni dvorani, ki gosti plesne večere že več kot 50 let. Za začetnika družabnega plesa na naših tleh velja Adolf Jenko, ki si je bolj kot vse drugo prizadeval, da je ples postal dostopen vsem, ne zgolj eliti v mestnih središčih. Plesalci se bodo 4. marca ob 20. uri zavrteli na ritme standardnih in latinsko ameriških plesov ter se prepustili glasbenemu izboru DJ Romana. Vstopnine na tokratni družabni ples ne bo.

(Družabni ples: 60 let Pionirskega doma, 4. 3., 20.00, Festivalna dvorana, vstop prost.)

 

Naš in vaš Pionirski dom praznuje častitljivo obletnico, pridružite se nam!

Vljudno vabljeni na predstavo Evolucija. in Družabni ples: 60 let Pionirskega doma, ki bosta na sporedu 4. marca v Festivalni dvorani.

 

Več informacij na pionirski-dom.si

Oglejte si tudi