Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Biti begunec: Evropska zgodba.

V sklopu Lačni kulture, kulturnega praznika v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, vas vabimo na odprtje mednarodne občasne razstave 

Biti begunec: Evropska zgodba, ki bo v četrtek, 8. februarja 2018 ob 12. uri.

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih pripovedovanjih, vendar pa sta bila deležna le malo pozornosti na uradnih prostorih kulturnega spomina. Projekt Biti begunec: Evropska zgodba (Flucht europäisch erzählen. Being a Refugee: a European Narrative) se osredotoča na prikazovanje zgodb in zgodovine beguncev v Evropi 20. in 21. stoletja, v prostorih, ki so tradicionalno posredniki zgodovine: v muzejih. 
Predmeti, ki so nekoč pripadali beguncem, in so razstavljeni v partnerskih institucijah projekta, pripovedujejo zgodbe, ki nas opominjajo, da je begunstvo splošna evropska izkušnja – dejstvo, ki ga je potrebno izpostaviti in deliti kot del splošne evropske kulturne zavesti. 
V 2018 bo razstava v Ljubljani (februarja), na Reki (marec), v Novem Sadu (marec), v Tuzli (april) in na Dunaju (maj – december).

Razstava je nastala v sklopu Projekta Evropa za državljane, v partnerstvu z Avstrijsko akademijo znanosti in Inštitutom za kulturne študije in gledališko zgodovino. Na ogled do 25. marca 2018.

Oglejte si tudi