Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
11°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Vodnik po ljubljanski lokalni oskrbi

V Ljubljani se zavedamo pomena in kakovosti lokalno pridelane hrane, zato smo izdali Vodnik po ljubljanski lokalni oskrbi za trajnostno osveščene gurmane, v katerem smo na enem mestu zbrali nabor lokalnih ponudnikov hrane.

V vodniku najdete podatke o ponudnikih lokalno pridelane hrane ter o tržnih prostorih in lokalnih prireditvah, kjer je na voljo omenjena ponudba.

Podeželje Mestne občine Ljubljana je vitalnega pomena za mesto. Predstavlja njegova pljuča, vrt, želodec in prostor za preživljanje prostega časa. Včasih so ga obkrožale številne vasi, ki so se danes zlile z mestom, nekatere pa so še ohranile svoja imena in obstajajo izven naselja Ljubljana kot braniki lokalnega.
Po nekaterih izračunih smo v MOL trenutno 30 % samooskrbni, če pa bi aktivirali vse svoje potenciale – od zemljišč do človeškega potenciala, bi lahko zagotovili kar 50 % vse potrebne preskrbe s hrano.
Leto 2020 nam je zelo nazorno pokazalo, kako dragoceno je, da imamo kakovostno hrano tako rekoč na domačem pragu. To je bilo leto, ko smo odkrivali ljubljanske kmetije (kar 822 jih je) in njihovo ponudbo. Vsak dan so nam ponudile svežo zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, kruh in mlevske izdelke … Zaradi spremenjenih razmer smo spremenili tudi svoje nakupovalne navade. Ker želimo, da tako tudi ostane, smo pripravili obogaten katalog lokalnih ponudnikov. Prepričani smo, da so med njimi številni, ki jim že zaupate.

 

Oglejte si tudi