Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Obrazna maska iz bombaža, pobarvanega z barvili tujerodnih invazivnih rastlin

Maja Modrijan se je v sklopu projekta Applause udeležila delavnice barvanja z invazivnimi rastlinami, ki smo jo organizirali že leta 2019. Pridobljeno znanje je tokrat izkoristila za izdelavo prav posebne zaščitne maske.

Delavnica barvanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami

Na lanskoletni delavnici barvanja z invazivnimi rastlinami na Naravoslovnotehniški fakulteti so se udeleženci seznanili s pridobivanjem barvila v vodnem mediju iz listov japonskega dresnika, plodov octovca in cvetov zlate rozge ter barvanjem bombažne tkanine v izvlečku barvila. 

Pridobljeno znanje izkoristila za izdelavo zaščitne maske 

Udeleženka delavnice, Maja Modrijan, je svojo bombažno tkanino pobarvala z ekstraktom plodov octovca, ki je bogat s tanini, polifenoli in flavonoidi, ki v rastlini služijo, kot obramba pred patogenimi mikroorganizmi.

Še včeraj je bila to le lepo pobarvana tkanina, ki je danes postala varovalni tekstilni produkt. Maja je iz takrat pobarvane tkanine izdelala obrazno masko.


Foto: Destilator

Kako brez šivanja in posebnih spretnosti izdelamo masko iz majice?

Maja je navodila za "ta hitro masko brez šivanja" zapisala tukaj

Projekt APPLAUSE

Rezultati projekta Applause vedno bolj kažejo na to, kako je to pomemben projekt, ki nam odpira nove možnosti uporabe tujerodnih invazivnih rastlin. Včeraj so bile tujerodne invazivne rastlina težava, danes je z njimi lahko zaščiten tudi naš imunski sistem. 

 

Oglejte si tudi