JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

Vabljeni na dneve odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira skupaj s kmetijami in nosilci projektov dneve odprtih vrat od 22. do 30. 8. 2020. V okviru projekta se bodo predstavile uspešne zgodbe slovenskega podeželja, ki so bile podprte z evropskimi sredstvi. Z organizacijo dni odprtih vrat želimo poudariti pomen lokalne pridelave hrane, ohranjanja podeželske krajine ter preživljanja aktivnega prostega časa in dopustov na podeželju. Na spletni strani Programa razvoja podeželja so zbrane kmetije in projekti, kjer si lahko izberete tiste, ki bi jih želeli obiskati.

Infografika za dneve odprtih vrat | Avtor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V letošnje dneve odprtih vrat se je vključilo 21 kmetij in podeželskih projektov iz vse Slovenije, največ pa iz Podravja. Prevladujejo ekološke kmetije. Vsaki kmetiji oz. nosilcu projekta je prepuščena odločitev o terminu in načinu izvedbe. Dnevi odprtih vrat so lepa priložnost za vzpostavitev neposrednega stika z člani kmetije, si ogledati kmetijo in živali, tudi investicijo, v kolikor je bila sofinancirana iz evropskih sredstev. Nekatere kmetije pripravljajo tudi animacijske aktivnosti za otroke. Vsekakor so dnevi odprtih vrat lepa priložnost za družinski izlet, za preverjanje možnosti preživljanja dopusta, saj je na spletni strani tudi označeno katere kmetije nudijo možnost koriščenja turističnih bonov, ali za navezovanje poslovnih kontaktov.

Kmetije in nosilci projektov bodo poskrbeli za varnost obiskovalcev z vidika preprečevanja širjenja virusa COVID-19. Vse kmetije in projekti, ki sodijo v sklop turistično-gostinskih dejavnosti morajo slediti higienskim priporočilom pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2, kot jih je podal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pomembno pa je tudi, da tako organizatorji kot obiskovalci upoštevajo priporočila:

  1. Ohranimo razdaljo
  2. Ohranimo čiste roke
  3. Skrbimo za higieno kihanja in kašlja
  4. Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami
  5. Ostanimo doma, če imamo znake akutne okužbe dihal
  6. Uporaba mask

Za program in varnost obiskovalcev so odgovorne kmetije oz. nosilci projektov.

Vljudno vabljeni na kmetije in podeželske projekte, kjer lahko okusite pristnost slovenskega podeželja.

Več informacij:

https://program-podezelja.si/glasovanje/

Mreža za podeželje: mreza-podezelje.mkgp@gov.si

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2-v-obdobju-sproscanja-ukrepov

Oglejte si tudi