Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Oktobra bom jedel samo zelenjavo

1. oktober je Svetovni dan vegetarijanstva s katerim vstopamo v mesec ozaveščanja o vegetarijanstvu.

Vegetarijanski način prehranjevanja je veliko bolj prijazen do okolja, pozitivno deluje na zdravje in telesno počutje ter spodbuja k večji ozaveščenosti o prehrani.

 

V Ameriki so izračunali, da če bi se vsak američan vsaj enkrat na teden odpovedal mesu, bi se to poznalo na globalnem nivoju v količini izpuščenega CO2. Brez, da se spustimo v debato o koristnosti mesa, lahko rečemo, da je zmanjšanje uživanja mesa koristno za naš planet.

 

Živinoreja je na seznamu povzročiteljev emisij toplogrednih plinov celo pred avtomobilsko industrijo, tako močan je njen vpliv. Morda se bo komu zdelo smešno, vendar metan, ki ga govedo izpusti v zrak med prebavljanjem svoje hrane, ima v trenutnih izpuščenih količinah izredno negativen vpliv. Da ne govorimo o posekanih površinah pragozda v Južni Ameriki, kjer čistijo gozdne površine zato, da lahko na njih gojijo krmo ter govedo.

 

Kaj lahko naredim jaz?

 

  • Povejte prijateljem, da je oktober mesec vegetarijanstva.

 

  • Če niste vegetarijanec si preberite še kakšen članek več na to temo in se izobrazite o dejstvih za ter proti.

 

  • Če se odločate, da bi postali vegetarijanec najprej dobro in odgovorno raziščite za kaj gre, saj je znano, da večina vegetarijancev misli, da le z opustitvijo mesa naredijo vse kar je čista iluzija.

 

  • Če ste že vegetarijanec ali pa zaužijete malo mesa bodite odgovorni do svojega telesa in zdravja ter uživajte dodatne vitamine, proteine ter hranila, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje.

 

  • S svojim zgledom naredimo največ za ozaveščanje ljudi. Ne silite nikogar, da bi prevzel vaše ideje ter pogled na svet. Spoštovanje živali in spoštovanje ljudi nista dva različna pojma.

 

  • Vegetarijanstvo je osebna odločitev zato ne obsojajte nikogar.

 

  • Otrokom lahko predstavite vegetarijanski način prehranjevanja vendar jih ne silite. Ko bodo dovolj stari, jim razložite kako lahko odgovorno sprejmejo odločitev za svojo prehrano.

 

  • Če uživate meso, naj bo to lokalnega izvora in naj ne bo industrijsko pridelano. Tudi, mesojedci lahko spremenite svoje navade, da bodo imele manjši vpliv na okolje.

 

Najboljši način prehranjevanja je vsekakor ta, da je vaša hrana lokalnega in ekološkega izvora. Ne glede na to, ali ste vegetarijanec ali pa vsejedec se moramo zavedati, da nas je na našem planetu že 7 milijard in da bi se to ne poznalo v naravi je nemogoče. Skušajte karseda optimizirati svoj način pridobivanja hrane in s tem prispevajte k varovanju okolja.

Povezave

Ekologicen.si

Oglejte si tudi