Zima se je prevesila v zadnjo dekado in prišel je čas za prva vrtna opravila na naših vrtovih. Mednje sodi tudi skrb za sadno drevje. V nadaljevanju pa si lahko preberete nekaj napotkov za obrezovanje koščičarjev med katere sodijo: češnja, breskev, marelica, sliva.
Češnja, breskev, marelica, sliva.
-Češnje obrezujemo v času vegetacije, torej v začetku brstenja, pa vse do avgusta. Tam kjer imamo že velika drevesa je najbolje, da jih obrežemo v času, ko so plodovi že zreli, da jih lahko na tleh oberemo. Nikakor pa ni priporočljivo, da jih obrezujemo pozimi, ker se takrat rane ne zaraščajo, poleg tega pa se tudi smolijo. Z tem zelo povečamo možnost okužbe, kot tudi vdor gljiv in bakterij.Ni izključeno, da bodo taka drevesa počasi začela propadati, kar nam pa verjetno ni v interesu.
-Breskve obrezujemo poleti. V zimskem času opravimo le nujno korekcijsko rez, v času cvetenja pa krajšamo rodne šibe. Z tem krajšanjem dosežemo to, da ima sicer delno manj ampak znatno debelejši plod.
-Marelice podobno kot češnje obrezujemo v času vegetacije, seveda zaradi lažjega zaraščanja ran. Zelo priporočljivo če že ne nujno je pri marelicah, da rane zamažemo z cepilno smolo, z čimer preprečimo vdor bakterije v rastlino, ki povzroča kap marelic.
-Slive pozimi lahko redčimo, kar pomeni , da spodrezujemo že izrojen les in odvedemo veje na bolj položne poganjke. V poletnem času pa redčimo vrh krošnje, zato da je bolje osvetljena ker le tako dobijo veje in plodovi v sredini dovolj sončne svetlobe, kar pa je pogoj za lepe plodove