Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Noč ima svojo moč 2023

Obožujete sprehode po cvetočih travnikih? Potepanje po naravi združite z odkrivanjem in spoznavanjem prečudovitih travniških rastlin in se pridružite projektu 'Noč ima svojo moč', ki vse vedoželjne in radovedne vabi k raziskovanju. Znova smo 'v cvetju', saj letos raziskujemo in sestavljamo zemljevid razširjenosti 14 različnih travniških cvetlic, hkrati pa ugotavljamo, kakšna tla jim najbolj ustrezajo za rast.

Letošnji projekt 'Noč ima svojo moč' smo s promocijskim projektom znanosti za državljane zagnali v aprilu v Botaničnem vrtu v Ljubljani. V želji približati znanost ljudem po vsej Sloveniji izvajamo enak eksperiment –  državljane pozivamo, naj nam pomagajo pri raziskovanju in sestavljanju zemljevida Slovenije s 14 različnimi travniškimi rastlinami, ki nam hkrati služijo kot indikator tal, na kateri rastejo. To je namreč pomemben korak k ozaveščanju o pomembnosti tega naravnega vira.

Kako se prav vsak lahko pridruži vseslovenskemu eksperimentu?

K letošnjemu vseslovenskemu eksperimentu se vsak državljan lahko pridruži tako, da se odpravi v naravo, na travnike in opazuje rastline okoli sebe. V delovnem zvezku oz. knjižici, ki si jo prenese s spletne strani www.nocmoc.eu najde opise 14 rastlin in habitatov, v katerih uspevajo. Opažanja si skrbno zapiše, nato pa nam o tem poroča v spletnem obrazcu na povezavi: www.nocmoc.eu/znanost-za-drzavljane-2023/. S pomočjo državljanov bomo tako sestavili zemljevid razširjenosti opazovanih travniških rastlin ter ugotavljali, na kakšnih tleh te rastejo.

Rastline nam povedo marsikaj o tleh, na katerih rastejo

Gre za peščena, meljasta ali morda glinasta tla? Podajte se v naravo in raziščite! V letošnjem projektu znanosti za državljane namreč glavno vlogo prevzema kar 14 travniških rastlin in njihovo življenjsko okolje. Dobro vemo, da je prav primerna in rodovitna zemlja oziroma prst osnova za zdrave rastline, saj tako rastlinam kot živalim predstavlja življenjsko okolje. Določene rastlinske vrste najbolje rastejo v določenem tipu prsti, zaradi tega lahko v naravi celo samo na osnovi prisotnosti posameznih rastlinskih vrst na neki površini ugotovimo, kakšen je tam tip prsti.

V preteklih letih od sejanja ivanjščic, do opazovanja voda in divjega kostanja

In kaj vse smo v enakem projektu s pomočjo državljanov raziskovali v preteklih letih? V preteklih projektih znanosti za državljane smo skupaj počeli že marsikaj zanimivega - sejali smo semena ivanjščic in drugih travniških cvetlic, opazovali zdravje divjih kostanjev, spremljali kakovost voda izven uradnih kopalnih območij, ter spremljali rast rastlin v različnih tipih prsti. Vse to z namenom, da bi v družbi dvignili zavedanje o pomenu raziskovalnega dela in znanstvenega načina razmišljanja.

Z različnimi projekti znanosti za državljane opozarjamo na Evropsko noč raziskovalcev

Opazovanje narave, natančneje 14 travniških rastlin, je projekt znanosti za državljane oziroma promocijska kampanja, s katero želimo ustanove partnerice opozoriti na evropski projekt 'Noč ima svojo moč'. Gre za skupek aktivnosti v okviru Evropske noči raziskovalcev, ki jo obeležujemo na zadnji petek v septembru. Takrat se po vsej Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. 'Noč ima svojo moč' bo letos potekala 29. septembra, najrazličnejši z znanostjo povezani dogodki se bodo takrat zvrstili v več kot 20 mestih po vsej Sloveniji.

 

Več informacij boste našli na spletni strani www.nocmoc.eu.

 

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!

Povezave

www.nocmoc.eu

Oglejte si tudi