Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Solarni žar, ki deluje tudi v temi

Vsi radi preživljamo poletne dni in večere na prijateljskem druženju. Žar je pogost spremljevalec piknikov, zabav in druženj. Običajna priprava žara z ognjem okolju ni najbolj prijazna, saj sprošča emisije in vpliva na kvaliteto zraka (peka na drva lahko povzroči bolezni dihal). Dosti bolje je zato, če lahko pripravite okusno žar hrano s pomočjo sončne energije.

Glavna pomanjkljivost sončnih žarov je vedno bila, da potrebujejo sonce. Podnevi ob močnem soncu pa vroča hrana z žara pogosto ne tekne. Novi Wilson žar pa vam omogoča, da pripravite okusno hrano le z uporabo sončne energije. Tak način peke je okolju prijazen, saj ne potrebuje plina, kurjenja drv ali elektrike. In kar je pri vsem tem najbolje - pečete lahko tudi ponoči!

 

Tehnologija v Wilson žaru izkorišča sončne žarke in shrani tako pridobljeno latentno toploto, s katero je mogoče peči kar 25 ur potem, ko se toplota shrani. Litijska baterija v žaru shrani toploto, ki se nato sprosti v obliki gorilnika za žar.

 

"Obstaja veliko sončnih kuhalnikov ," pravi Wilson, "vendar jih presenetljivo ni veliko, ki bi uporabljali latentno toplote za kuhanje hrane."

 

Vir: MojPrihranek

Oglejte si tudi