Logo MojaObčina.si

Ljubljana

JUTRI
6°C
-2°C
SRE.
4°C
-3°C
453

Ali ste vedeli: iz odpadlega jesenskega listja pridelujemo kompost

Ko Ljubljana zažari v jesenskih barvah, so sprehodi po njej še posebej prijetni, če nam ni treba hoditi po preprogi pisanega listja. Čeprav ima tudi to svoj čar, je lahko odpadlo listje moteče in celo nevarno. Zato za čiste javne površine skrbijo ekipe javnega podjetja VOKA Snaga, ki jeseni s teh območij odstranjujejo tudi odpadlo listje.

Listje odstranjujejo kar z 288 hektarjev cestnih površin in 278 hektarjev zelenih površin, to pa na sezono nanese kar okoli 550 ton listja.

Iz listja nastane kompost Rastko

V Regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana odpadlo listje s podobnimi procesi, kot se dogajajo v naravi (anaerobna fermentacija), predelamo v kompost Rastko, ki je najvišjega kakovostnega razreda in primeren za uporabo na vrtovih in njivah. V procesu predelave nastaja tudi bioplin, ki ga uporabimo za pridobivanje elektrike in toplote. To je še en primer dobre prakse krožnega gospodarstva v Mestni občini Ljubljana.

Kam z odpadlim jesenskim listjem?

Možnosti, kako ravnati z odpadnim listjem in drugimi vrtnimi odpadki, je več. Listje spada med biološke odpadke, zato ga lahko odložite v rjave zabojnike za biološke odpadke.

Če je listja več, ga lahko pospravite v 50- ali 100-litrske tipizirane vreče JP VOKA Snaga in jih na dan odvoza bioloških odpadkov postavite poleg rjavega zabojnika. Naenkrat lahko pripravite do pet vreč, pri čemer teža posamezne vreče ne sme presegati 10 kilogramov. Vreče so naprodaj na spletni strani JP VOKA Snaga in v Centru ponovne uporabe na Povšetovi 4 v Ljubljani.

Zeleni odrez, pa tudi listje do 1,5 m3 lahko pripeljete in brez dodatnih stroškov odložite v zbirni center na Barju in na Povšetovi 4, lahko pa se odločite za plačljiv odvoz JP VOKA Snage.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi