Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Dan preventivnih dejavnosti: Skupaj za boljše zdravje otrok in odraslih

Na preventivnih dejavnostih smo se srečali otroci in odrasli, se družili in spoznavali, opravili meritve krvnega sladkorja, holesterola, krvnega pritiska, telesne mase, se posvetovali s strokovnjaki ZD Litija in ekipo nacionalnega programa SVIT ter opravili test vzdržljivosti – hoja na 2 km.
Vzgoja za zdravje se začne v družini in je naloga staršev, pri tem pa jim vzgojno-izobraževalne ter zdravstvene organizacije pomagamo. Mnogi brezplačni preventivni programi, tudi nacionalni programi SVIT, DORA in ZORA ter program CINDI, ki ga izvajajo v ZD Litija, in program projekta Zdrave šole, ki se izvaja v OŠ Gabrovka - Dole, dodatno prispevajo k osveščanju otrok in odraslih na področju varovanja zdravja.

 

Dodatno pozornost smo namenili ukrepom in aktivnostim, ki ohranjajo zdravje črevesa in danke. Zanimivo predstavitev nam je omogočila ekipa programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Uigrana ekipa študentov medicinske fakultete ter diplomirane medicinske sestre Lidije Jeršin je že v dopoldanskem času, ob atraktivnem in velikem modelu napihljivega črevesa in danke, osveščala otroke VVE Čebelica ter njihove stare starše in učence naše osnovne šole iz Gabrovke in z Dol pri Litiji. Vsi obiskovalci so z zanimanjem spoznavali delovanje črevesa, se seznanili z bolezenskimi spremembami, ki na črevesu nastanejo pogosto zaradi nezdravega življenjskega sloga, in spoznali program Svit. V popoldanskem času pa so delovanje črevesa in program Svit spoznavali starši in krajani.

   Navdušenje udeležencev preventivnih dejavnosti, da so si v hitrem življenjskem tempu in ob vseh obveznostih vzeli nekaj časa zase, ter potrditev, da solidno skrbijo za svoje zdravje, je spodbuda za vse tiste, ki se po opravljenih testih in pogovoru s strokovnjaki odločijo, da bodo v svoj življenjski stil vnesli spremembe, ki bodo čez nekaj časa prispevale k boljšemu zdravju.

   Z enostavnimi spremembami, predvsem v prehranjevalnih navadah, in s telesno aktivnostjo lahko občutno izboljšamo svoje zdravje ter omogočimo otrokom, da si pridobijo zdrave življenjske vzorce.

  

Zahvaljujemo se delavcem ZD Litija ter SVIT-ovim ekipam, ki izvajajo preventivne dejavnosti na terenu in se tako približajo prebivalcem, ki živijo izven mestnih središč, v bolj oddaljenih krajih.  

 

Maja Plazar

Oglejte si tudi