Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Mazilo iz ranjaka (Anthyllis vulneraria) 42ml

Mazilo iz ranjaka (Anthyllis vulneraria) 42ml



Mesec nazaj smo se z veliko vnemo posvečali ta rumeni detelji- pravi ranjak (Anthyllis vulneraria). Njegova glavičasta socvetja močno spominjajo na socvetja črne detelje, le da so rumena do rumenkasto oranžna – zaradi slednjega se ga je posrečeno prijelo ljudsko ime »tarumena detelja«. Podobne ranjaku so druge rumenocvetne vrste rastlin iz družine metuljnic, predvsem poljska in zlata detelja, ki pa imata za večino detelj značilne trojnate liste. Po barvi, nikakor pa ne po obliki socvetij, je ranjak podoben tudi še eni svoji – nekoliko bolj čislani sorodnici – medeni detelji. Sicer pa v Sloveniji raste šest podvrst ranjaka, ki se razlikujejo po obliki listov, razporeditvi dlačic in barvi cvetov. Najpogostejši je pravi ranjak (Anthyllis vulneraria ssp. vulneraria), v gorah pa pogosto naletimo tudi na nizek in z dlakami porasel alpski ranjak (Anthyllis vulneraria ssp. alpestris).

Varuje pred uroki

Čeravno ranjaka v zdravilne namene skorajda ne uporab­ljamo, je bil svoj čas čislano zdravilno in čarovno zelišče. Po starih verovanjih naj bi varoval ljudi in živino pred uroki, zato so z njim večkrat v letu pokadili hišo in hlev. Breje krave so polili z ranjakovim čajem, saj naj bi olajšal telitev. Tudi sicer je ranjak kot izvrstna krmna rastlina zelo priljubljen pri živini. Obožujejo ga zlasti ovce. Cvetovi ranjaka so bogata paša za čebele, čmrlje in metulje

Dekleta so z njegovo pomočjo ohranjala lepo, sijočo polt in odpravlja prve znake staranja. Tudi ljudje, ki so imeli težave s kožo, so se radi obračali k ranjaku po pomoč. Ranjak deluje tako, da kožo balansira in jo pripravi, da zopet začne opravljati svoje prvotne funkcije. Zaradi slednjega ga vse bolj uporabljajo v naravni kozmetiki.

Mazilo iz ranjaka je pakirano v 42ml stekleni embalaži. Ranjak je nabran in predelan na Javorski energijski poti na EKO kmetiji Pr Nejc, po receptu babic pod budnim očesom zeliščarja Janeza Javorskega. Mazilo je brez konzervansov in drugih kemičnih primesi.

Oglejte si tudi