Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Turistični produkt MINE TOUR čaka na vaš obisk!

S projektom MINE TOUR, ki spodbuja revitalizacijo, ohranjanje in promocijo dveh rudarskih spomenikov kulturne in naravne dediščine iz Labina (Hrvaška) in Litije (Slovenija), smo prispeli do cilja. Po večmesečnemu intenzivnemu delu in aktivnemu nadgrajevanju vsebin, smo oblikovali turistični produkt MINE TOUR, ki ponuja edinstveno doživetje v podzemnem svetu rudnika Sitarjevec in bogato kulturno, arhitekturno ter industrijsko dediščino Labina s stolpom Šoht na čelu.

Oblikovali smo dva itinerarja: itinerar v Labinu vključuje ogled nadzemnih delov rudniške infrastrukture, itinerar v Litiji pa obsega ogled podzemnega dela rudnika, s prikazom naravne dediščine. Na obeh destinacijah smo v turistični produkt vključili inovativne vsebine, ki ustrezno dopolnjujejo rudarsko dediščino.

S ponosom vam predstavljamo program integralnega turističnega produkta MINE TOUR:


LITIJA

  • Izkusite vodeni ogled Rudnika Sitarjevec, prisluhnite rudarskim anekdotam, spoznajte procese nastajanja kamnin ter si oglejte razstavne eksponate kamnin, paleookolja z rekonstrukcijo živalskih in rastlinskih vrst, rudarsko orodje in opremo, razstavo nakita iz poldragega kamna hematita z jaspisom, tekstilij barvanih s pigmentom iz rudnika Sitarjevec in razstavo svetil - kresničk.
  • Spoznajte edinstveno podzemlje Rudnika Sitarjevec z vstopom v dvorano z bogatimi in raznolikimi limonitnimi kapniškimi strukturami.
  • Oglejte si Litijski srebrnik in spoznajte t.i. Čebelarsko pravdo, prvo ekološko pravdo v slovenski zgodovini, ki je močno vplivala na življenje Litjanov.
  • Izkusite lokalno kulinariko in izbirajte med tremi tematskimi jedilniki, ki odražajo rudarsko dediščino in tradicijo naših krajev. Za vas jih pripravljajo lokalni gostinci: Kavarna in okrepčevalnica Pri mostu, Gostišče Kimovec in Okrepčevalnica Kuhla.
  • V Mestnem muzeju Litija spoznajte življenje rudarja in njegovega dela v rudniku, oglejte si rudarske obleke, čelade in rudarske pripomočke ter izbirajte med številnimi privlačnimi točkami v Litiji in njeni okolici, ki so predstavljene v predstavitveni multimedijski sobi.  
  • Preizkusite se na rokodelski delavnici na domačiji Pr' Škunder in ustvarjajte z naravnimi barvami iz Rudnika Sitarjevec.


LABIN

  • Obiščite Podlabin, neke vrste muzej na prostem, ki prikazuje izgled pravega rudarskega mesta z enakimi, skrbno načrtovanimi stavbami, posebno postavitvijo mestnih zgradb in sistemom ulic.
  • Prisluhnite pogumnim srcem nekdanjih rudarjev ob Spomeniku rudarju borcu, ki je spominsko obeležje ter izraža spoštovanje do umrlih rudarjev, torej tistih, katerih življenja je zaznamoval boj za pravice delavcev.
  • Obiščite trg labinskih rudarjev (Kula, kuća Ceva, Crkva Sv. Franje i zvonik) ter Vileto in rudarsko – industrijski kompleks  Pijacal z rudarskim stolpom Šoht.
  • S sprehodom po različnih lokacijah v mestu vam bo vodnik predstavil zgodovinsko ozadje in osebnosti, ki so pomembno oblikovale industrijsko in rudarsko dediščino območja.
  • Oglejte si Razstavo o rudarski dediščini, na ploščadi pred Mestno knjižnico Labin in spoznajte rudarsko dediščino mesta skozi ogled desetih interpretacijskih tabel.
  • Obiščite Mestno knjižnico Labin, ki je odprta v prostorih nekdanje uprave rudnika in še vedno predstavlja osrednje mesto rudarske dediščine in nakazuje v katero smer želijo, da se razvija ohranjanje labinske rudarske dediščine.
  • Ustavite se na trgu Krvova placa, kjer so se v preteklosti v znak protesta proti fašističnemu nasilju zbrali rudarji.
  • V prostorih Narodnega muzeja Labin, ki mu pravijo tudi interpretacijski center rudarstva si oglejte rudarske eksponate in repliko rudnika. 
  • Izkusite tipično labinsko kulinariko, ki odraža rudarsko tradicijo v prijetnem ambientu ene izmed labinskih restavracij (Kavarna restoran Velo Kafe, Pizzeria Napoli, Caffe Bar Karbon, Pizzerija Pineta, Suvernirnica Merania, Galerija Alvona)


Obiščite MINE TOUR in spoznajte v preteklih letih nekoliko pozabljeno rudarsko dediščino obeh destinacij, ki je s produktom zasijala v povsem novi, moderni in inovativni preobleki. Ne verjamete na besedo? Prepričajte se sami, mi vas že nestrpno pričakujemo!

Oglejte si tudi