Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Srce Slovenije v Litiji: oglarska malica, jahanje in spanje na seniku

Za nami je že tretji Vikend odprtih vrat, katerega cilj je Litijo odpreti in prepoznati kot atraktivno destinacijo, kot je bilo to storjeno z Vikendoma odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji in Lukovici.

Tokrat so si obiskovalci dvignili adrenalin med krošnjami dreves v Pustolovskem parku Geoss, postavljali so oglarske kope in okušali oglarsko malico na Oglarski domačiji Brinovec ter brezplačno jahali na Domačiji Paternoster, si ogledali domačijo in preverili, kako izgleda spanje na seniku. Jahanje so ponudili tudi v Zavodu 16 podkvic v Hotiču in v Konjeniškem klubu Litija. Otroci so se zabavali v otroški predstavi Gusarji na Vačah v organizaciji Družinskega gledališča Kolenc, podali so se tudi navodeni ogled Vač z vaško klepetuljo. Vsemu temu prištejmo še vodeno razstavo o lesu od gozda do izdelka v Centru za zunanjo ureditev, ki se nahaja v Veliki Preski, vasi, nagrajeni za inovativnost, lončarsko delavnico Barbare Vrtačnik, skupaj spokušino domačih dobrot na domačiji Škunder na Slivni in rokodelsko delavnico struženja lesa Aleša Vebra v Kresniških Poljanah.

»Bili smo zelo presenečeni, ko se je na našem dvorišču, kljub slabemu vremenu, zbralo lepo število otrok z mamicami in očki. Deževen večer, nasmejani otroci in starši so nam pomagali ustvariti prijetno vzdušje. Z gusarjem smo se zabavali točno tako, kot je treba: navihano, glasno, razigrano. Tako otroci, starši kot tudi mi, smo družno še enkrat ugotovili, da se pravi zaklad skriva v naših srcih in da je najlepše takrat, ko se imamo radi,« je povedala Anka Kolenc iz Družinskega gledališča Kolenc.

Vikend v Litijiso polepšali lokalni ponudniki, ki so imeli na vratih obešen simbol Srca Slovenije, med njimi gostišča Kimovec v Spodnjem Hotiču, Celestina v dolini Sopote, Berdajs na Savi, Juvan na Polšniku, Kovač v Litiji, okrepčevalnici Pri mostu v Litiji in Kuhla na Spodnjem Logu ter Tenis klub As in  Izletniška kmetija Pr´Lavrič v bližini GEOSS-a. Gostitelji so poleg pristnih doživetij lokalnih posebnosti ponudili tudi posebne ugodnosti in brezplačna presenečenja, kot so bila jabolčni zavitek, aperitiv, pokušina tort in kave. Ob obisku so gostje izpolnili nagradni kupon za sodelovanje v nagradnem žrebanju za družinsko kopanje vTermah Snovik. Nagradno žrebanje se bo odvilo novembra letos.

»V Srcu Slovenije tudi skozi take dogodke ljudem in ponudnikom v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, jih prodajajo in jim pomagamo pri promociji. To je način, da se turistična ponudba bogati, dobra promocija pa prinese veliko novih obiskovalcev turističnih točk. S tem odpiramo lokalnim ljudem nove tržne poti. Pri tem gledamo širše in povezujemo občine, turistične ponudnike, kmete, rokodelce, šole in vrtce ter prebivalce,«je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Srce Slovenije bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra. Navduševali bodo med drugim s tržnico Okusi Kamnika, brezplačnim vodenjem po Kamniku, lončarskimi delavnicami, trgovino z zdravo prehrano Zlata ptička, kuharsko delavnico in Zdravilnim gajem Tunjice.Vikendi tako bogatijo ponudbo Razvojnega centra Srca Slovenije, ki letos praznuje 15-letnico svojega delovanja.

 

Razvojni center Srca Slovenije je v 15 letih delovanja vzpostavil sistem izobraževanj in usposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13 000 ljudi. Center je sodeloval v 23 evropskih projektih na 12 različnih EU programih. Sodeluje s 198 partnerji iz 33 evropskih držav. Območje so predstavili na več kot 130 lastnih dogodkih ter na skoraj 150 lokalnih, nacionalnih in mednarodnih predstavitvah. Preko točk VEM – vse na enem mestu je Razvojni center Srca Slovenije pomagal pri ustanovitvi več kot 1000 podjetij in izvedel več kot 4700 podjetniških svetovanj. Razvojni center Srca Slovenije koordinira Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti.

 

Več informacij:
Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.
Telefon: 01 89 62 710; e-pošta: info@razvoj.si

Agencija Andreja Jernejčič – Lin&Nil
Telefona: 01 547 65 18, 041 812 669; e-pošta: info@jernejcic.si

Oglejte si tudi