Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Sistem za izposojo koles »PoKOLO«: prijavite se za sodelovanje!

Sistem za avtomatizirano izposojo koles »PoKOLO«: prijavite se za sodelovanje!

Občina Litija
 je skupaj z Občino Šmartno pri Litiji in Občino Dol pri Ljubljani vključena v projekt sodelovanja med LAS-i »Kolesarska veriga na podeželju«, ki je podprt s strani Evropske unije iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada  za razvoj podeželja (EKSRP). Projekt, ki ga vodi LAS Srce Slovenije, temelji na spodbujanju trajnostne mobilnosti in predstavlja začetek avtomatizirane izposoje javnih/mestnih koles (t.i. bike sharing)  v naši občini.

Sistem za avtomatizirano izposojo koles na območju LAS Srce Slovenije smo poimenovali z imenom PoKOLO in je enotna storitev, ki jo zagotavljajo tri občine. S to storitvijo se omogoči javni samopostrežni dostop do koles. V okviru tega projekta je po ena kolesarska postaja za izposojo koles postavljena v vsaki izmed občin. V Litiji je kolesarska postaja postavljena pred občinsko zgradbo na naslovu Jerebova ulica 14, Litija. Kolesarska postaja vsebuje 10 ključavnic za kolesa, ki so elektrificirane in primerne za priklop klasičnih koles in polnjenje električnih koles. V okviru projekta je bilo nabavljenih 5 koles in sicer 3 navadna kolesa in 2 električni kolesi.

Vso zainteresirano javnost obveščamo, da v začetku meseca junija načrtujemo zagon sistema PoKOLO za uporabo. V začetku meseca maja bo najprej izvedeno obdobje testiranja avtomatiziranega sistema izposoje koles za zaprto skupino uporabnikov. Po preteku testnega obdobja pa bomo sistem odprli za širšo javnost.


Občani, ki bi želeli sodelovati v testni skupini (iščemo 20 polnoletnih oseb različnih starosti, ki imajo kolesarski izpit), se lahko prijavite na e-naslov kati.zidar@litija.si do četrtka, 28. aprila 2022 do 8.00 ure (v sporočilo napišite ime in priimek, naselje, starost, mail, telefon). Vsa navodila bodo posredovana po praznikih. Izbrane osebe za nagrado prejmete brezplačno izposojo kolesa do konca letošnje sezone (skladno s pravili in pogoji uporabe sistema). S testiranjem sistema predvidoma pričnemo po velikonočnih praznikih in bo trajalo 1 mesec.


Nadaljnje informacije o sistemu PoKOLO si bodo vsi zainteresirani uporabniki lahko prebrali in sledili preko občinske spletne strani www.dol.si, kjer bo z odprtjem testnega obdobja vzpostavljen  posebni zavihek za sistem avtomatizirane izposojo koles PoKOLO in na drugih socialnih omrežjih občine.

Oglejte si tudi