Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Planeti našega osončja

Vedoželjnost otrok jih je vodila, da so ob temi »Varno s soncem«, ki jo imajo vsako leto v poletnih mesecih, nadaljevali z raziskovanjem vesolja in našega osončja.
Raziskovanje je potekalo preko iskrivih vprašanj in zanimanj otrok.

 

Otroci so osončje spoznavali preko didaktičnih pogovorov, igre in lastne ustvarjalnosti. Z globusom so ponazorili vrtenje Zemlje okoli svoje osi in spremljanje Lune. Kako pa je s soncem in letnimi časi? Tudi to so si pogledali preko spleta in ponazorili s pomočjo svetilke. Domišljijsko so potovali na Sonce, Merkur, Venero, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. Predstavo o poletih na Luno in dogajanju v vesolju so otroci dobili preko posnetkov izstrelitev raket, vesoljskih odprav astronavtov in fotografij v knjigah in preko računalnika.

 

Skupaj so izdelali plakat planetov v našem osončju. Otroci so kaširali, barvali planete, jih razvrščali po velikosti in po vrstnem redu oddaljenosti od Sonca. Spoznali so značilnosti posameznih planetov. Vsi skupaj so se naučili veliko novega in zanimivega.

Pogoji življenja na Zemlji so čisto drugačni, kot kjerkoli drugje v vesolju. Tu imamo zrak, vodo in pridelujemo hrano. Na nas deluje gravitacija, ki jo čutimo kot silo teže.  V vesolju pa je sila teže drugačna. Ponekod je ne čutimo, drugje je manjša, ponekod pa je tako velika, da bi se takoj spremenili v pašteto.  Tudi hoja astronavtov v vesoljskih oblekah je drugačna kot naše sprehajanje po Zemlji.

 

Ob prebiranju knjige Vida Pečjaka Drejček in trije marsovčki, slikanic Zvezdice Zaspanke, Malica v vesolju in Luna gre na pot so otroci še dodatno doživljali fantazijsko dogajanje v vesolju. Če je Sonce veliko kot krožnik, so planeti veliki kot različni plodovi (lešnik, oreh, čičerika, soja, ješprenj…) ali različno napihnjeni baloni ali različno velike krogle iz papirja.

 

Kakšno pa bi bilo življenje na Zemlji brez vročega Sonca? Sonce je kot žareča krogla, ki nas boža svojimi toplimi in svetlimi rokami.

 

Še in še bi lahko naštevali o vesoljskem dogajanju, saj so tudi vprašanja zvedavih otrok segala v neskončnost, tako kot je neskončno naše vesolje. Tudi za naše otroke je v njem še veliko skrivnosti, ki jih bodo morda odkrili, ko zrastejo. Kdo ve, morda pa se bodo že oni prevažali po naši galaksiji v pravih raketah?

 

Za male Pikapolonice Marinka L. in Simona R.

Povezave

Vrtec Gabrovka

Oglejte si tudi