Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Hišni ljubljenčki v vrtcu - Gabrovka

V vrtčevski skupini Metuljčki - Gabrovka so otroci spoznavali primeren odnos do živali.
Stik z živalmi je za otroke izrednega pomena. Otroci, ki odraščajo z živalmi ali imajo reden stik z njimi, imajo več sočutja do sočloveka in okolice. Stik z živaljo poveča komunikacijsko sposobnost, poleg tega spodbuja občutek odgovornosti, delovno disciplino, sposobnost reševanja težav, prav tako pomaga vzpostaviti duševno ravnovesje in dobro počutje. Med drugimi pozitivnimi učinki tesnega stika otroka z živalmi, predvsem psi, je tudi večji prevzem odgovornosti, večja sposobnost razvijanja prijateljstva, skrbnost, toleranca, izboljšanje delovnih navad, primerno sprejemanje neuspehov ter sposobnost koncentracije. Živali imajo torej na človeka terapevtski učinek. Na otroke delujejo zelo sproščujoče, jih pomirijo tudi razigrajo, otroci imajo ob njih občutek odgovornosti in skrbi. (Bergler in Hoff, 2010).

 

Zaradi medsebojnih koristi od vsakršnega odnosa med različnimi živalmi in otroki ali ljudi nasploh, so se tudi v vrtcu odločili za poglobljen stik otrok z živalmi. Strokovni delavci so se z otroki, ki imajo doma živali, oziroma njihovimi starši, dogovorili,  da ljubljenčke prinesejo v vrtec. Tako so v vrtcu gostili ribice, hrčka, paličnjake in psa. Skupaj so preživeli en ali več dni v vrtcu. Živali so opazovali, se jih dotikali, jih vohali, crkljali… Psa so večkrat odpeljali na sprehod, prav tako so z njim obiskali veterinarsko ambulanto, kjer je veterinar Jernej opravil rutinski pregled.

 

Temo o domačih živalih in hišnih ljubljenčkih so nadgradili z različnimi slikami, knjigami, internetnimi povezavami in drugim gradivom. Poleg tega so se naučili veliko pesmi o domačih živalih, deklamacij ter dramsko igrico o občutljivi kozi. Iz papirja so izdelali pujse, iz prave osmukane volne ovčke, iz gline mucke, iz lesenih krožnikov pa koze. Tematski sklop so zaključili z nastopom pred starši. Kljub tremi in stalni spremljevalki - razigranosti, so bili starši z njimi zadovoljni. V zahvalo in zato, ker jih imajo radi, so jim ob koncu podarili glinene mucke, mamicam pa, ker se je bližal njihov praznik, nageljčke iz krep papirja.

 

Mag. Simona HRIBAR

Oglejte si tudi