Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

PROJEKTNA SKUPINA DRUŠTVA OIO – ERASMUS+ K1: SUPPORTING ADULTS TO SUCCEED

Izobraževalni center Geoss je znan po svoji angažiranosti tako v lokalnem kot v širšem družbenem okolju, še posebej na področju izobraževanja odraslih, kjer venomer stremimo k pridobivanju novih kompetenc s ciljem odraslim ponuditi optimalno kvaliteto izobraževanja. Kot takšen je Ic Geoss aktiven član tudi v Društvu organizacij za izobraževanje odraslih na srednjih šolah - DOIO.
Zaposleni na Ic Geoss smo se kot člani društva OIO letos med 11. in 15. aprilom 2016 udeležili mobilnosti za strokovne delavce v izobraževanju odraslih z namenom ogleda in prenosa dobrih praks (ang. job shadowing) pri partnerski organizaciji Rigas Raina 8 vakara (mainu) vidusskola, Riga, Latvija Rigas Raina 8 vakara (mainu) vidusskola / Riga Raina Evening school v Latviji.

Partnerska šola društva OIO izvaja program izobraževanja odraslih in je najstarejša šola za odrasle v Latviji. Ustanovljena je bila s strani mladih zaposlenih, ki so si želeli pridobiti formalno izobrazbo, ki bi jim omogočila napredovanje, vpis na študij ali prekvalifikacijo. Vse organizacije, ki smo pri projektu sodelovale, izobražujemo enako ciljno skupino, pri čemer nas druži skupni cilj, in sicer doseči čim manjši osip v izobraževanju odraslih. Pri tokratni mobilnosti smo se osredotočili na posameznike s posebnimi potrebami (slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gibalno ovirani in osebe z motnjami v duševnem razvoju). Tekom mobilnosti smo spremljali potek dela tudi na Cesu Vocational school and Raiskuma rehabilitation center, CesisSocial state Agency Vocational School and College (SIVA), Jurmala ter Riga Special Boarding School No. 1 z namenom spoznavanja sistema izobraževanja odraslih v Latviji ter prenosa dobrih praks in metod dela v slovenski šolski prostor.

Poseben poudarek smo namenili izobraževanju oseb s posebnimi potrebami, ki jih je potrebno izobraziti in pripraviti na čim bolj samostojno življenjsko pot. Ti s slabše razvitimi potenciali in veščinami ostajajo na robu trga delovne sile in potrebujejo dodatno skrb ter spodbudo pri aktivnem vključevanju v širši družbeni prostor. Izpostavljali smo vprašanja in probleme, s katerimi se strokovni delavci srečujemo pri delu, predstavili smo Slovenijo, društvo OIO, organizacije iz katerih prihajamo ter povzetke svojega dela. Cilj mobilnosti je bil hkrati tudi zasnovati nov projekt v skladu z razvojnimi smernicami na nacionalni in evropski ravni, ki ga bomo nadgradili in skušali izpeljati s pomočjo izkušenj in poznanstev, pridobljenih na mobilnosti. Zaposleni na Izobraževalnem centru Geoss bomo pridobljena znanja kot prispevek tako k družbenemu kot osebnemu razvoju prenesli tudi v lokalni prostor, kjer že sedaj uspešno sodelujemo z Društvom Sožitje Litija-Šmartno ter s Podružnico s prilagojenim programom Osnovne šole Litija.

Pripravila: Sandra Katić

Oglejte si tudi