DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Otvoritev Čistilne naprave Litija - Šmartno, 26.10.2015

V občinah Litija, Šmartno pri Litiji, Zagorje ob Savi in Radeče je bila zaključena druga faza projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju srednje Save, ki ga delno financira tudi Evropska unija s sredstvi iz Kohezijskega sklada. Projekt obsega izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave Litija–Šmartno, izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave v občini Zagorje ob Savi ter izgradnjo centralne čistilne naprave v občini Radeče. Projektiranje in gradnjo centralne čistilne naprave Litija ter kanalizacijo v mestu Litija in Šmartno pri Litiji je izvajalo podjetje Riko d.o.o., Ljubljana. Podizvajalec na segmentu projektiranja je bilo podjetje Inštitut za ekološki inženiring Maribor, pri izvedbi gradbenih del pa domače podjetje Trgograd d.o.o. Nadzor na izvedbo del je za vse tri sklope izvajalo podjetje Projekt d.d. iz Nove Gorice.

V ponedeljek, 26. oktobra 2015, je bila slovesno predana svojemu namenu moderna Čistilna naprava Litija-Šmartno.  

 

Na otvoritvi so uvodoma vse zbrane udeležence v projektu Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju srednje Save ter ostale goste pozdravili Leseni rogisti iz Kresnic ter Moška vokalna skupina Lipa iz Litije.

 

Zbrane so na slovesnem dogodku nagovorili župan Občine Litija Franci Rokavec, župan občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko, direktor podjetja Riko d.o.o. Janez Škrabec in častna gostja dogodka, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Dogodku so med drugim prisostvovali tudi predstavniki vladnih in lokalnih služb ter organizacij.

 

Skozi prireditev nas je popeljala Helena Hauptman, vodja področja enote za muzejsko dejavnost in kulturno dediščino, ki je otvoritev objekta zaključila s sledečimi besedami:  

»Najbrž zelo malo tukaj zbranih ve, da se nahajamo v Džungli, tako se je ta prostor med Savo in potokom Reko imenoval pred vojno. Na tem mestu so litijski skavti vsako poletje zgradili skavtski tabor, pravcato mesto v malem, kjer so se v neokrnjeni naravi učili različnih veščin in preživljali čas v igrah, ki so današnjimotrokom popolnoma neznane. Malokdo tudi ve, da je bila Litija v tistih časih uvrščena na seznam turističnih krajev. Zaradi Save in njenih prodnatih plaž so k nam iz prestolnice vozili kopalni vlaki. Morda se je še pred enim ali dvema desetletjema zdelo popolnoma utopično, da se bo takšna zgodovina kdaj ponovila … danes pa se to ne zdi več tako nemogoče. Morda pa se bodo naši otroci nekoč zopet kopali v reki, ki je Litiji v preteklosti ogromno dala, a tudi vzela…zaradi Save je Litija nastala že pred več kot 4000 leti in še vedno drži, da je vsaka reka blagoslov za mesto, skozi katerega teče. Za vodno bogastvo, ki ga premore slovenska država, bi morali biti hvaležni, ga spoštovati in ohranjati za zanamce. Današnji dogodek je zagotovo korak bližje k temu..«

1/18



Župan Občine Litija Franci Rokavec

Župan Občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko

Direktor podjetja Riko d.o.o. Janez Škrabec



Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen


Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen




Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen



Leseni rogisti iz Kresnic

Moška vokalna skupina Lipa iz Litije

Oglejte si tudi