Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Litija
DANES
4°C
2°C
JUTRI
1°C
-1°C
Oceni objavo

Priredili smo kulinarično delavnico - priprava različnih vrst solat, 09. februar 2017

Društvo za razvoj podeželja LAZ je 9. februarja 2017 v prostorih PGD Jablanica  pod mentorstvom kuharice ga. Slavi Lenart organiziralo kulinarično delavnico.

Mentorica ga. Slavi Lenart že nekaj let vodi zanimive kuharske delavnice in je prava kuharska mojstrica, ki nas je popeljala v kraljestvo neobičajnih okusov. Tudi tokrat je bilo zanimivo. Za ta namen je sestavila 12 receptov raznovrstnih solat. Vključena so bila živila, na katere smo že malo pozabili, pa vendar so zelo okusna in najpomembnejše, zdrava. Tako so solatam okus dodali: kvinoja, ješprenj, pira in čičerika. Za prave gurmane smo na delavnici pripravili solate z granatnim jabolkom, škampi, avokadom, brusnicami in drugimi živili. Glede na sodoben in hiter tempo življenja so te solate primerne kot hladne predjedi ali kot samostojne glavne jedi. Z njimi bomo lahko navdušili povabljene ob posebnih priložnostih, ali pa popestrili naš vsakdanji jedilnik.

Da bi bila delavnica čim bolj pestra in produktivna, smo udeleženci sami pripravili solate in jih na koncu tudi poskusili. Brbončice so nam bile hvaležne, saj so bili okusi vseh pripravljenih solat odlični.

Odzivi delavnice so bili dobri, zato v prihodnje pričakujemo še kakšno drugačno kulinarično izkušnjo za nas in nove udeležence.

                                                                                     

Zaupamo vam še en recept:

Ričet v solati

Sestavine za 6 oseb:

 

300g kuhanega ješprejnčka

1 kisla smetana

1dl jabolčnega kisa

2 žlici olja

100g nasekljane čebule

100g kislih kumaric

2 paradižnika 

2 trdo kuhani jajci

sol

majaron

drobnjak

zelena

peteršilj

 

Priprava:

 

Opran ješprenj čez noč namočimo. Nato ga kuhamo v vodi z začimbami, dokler se ne zmehča. Pazimo, da se ne razkuha, zrna morajo ostati cela. Kuhan ješprenj odcedimo in pustimo, da se ohladi.

Polivko pripravimo tako, da med kislo smetano zmešamo olje, kis in sesekljane začimbe. K ješprenju dodamo nasekljano čebulo, jajci, paradižnik in drobno nasekljane kumarice. Polivko prelijemo po ješprenju ter pustimo 30 minut, da ješprenj vpije polivko.

 

ZANIMIVOST:

Ješprenj je oluščeno ječmenovo zrnje. Ječmen je živilo, ki lahko telo preskrbi z vsemi snovmi za ohranjanje fizične moči organizma. Ima ugoden vpliv na različne telesne funkcije, zaradi nizkega glikemičnega indeksa pa je primeren za dietno prehrano. Ješprenj vsebuje precej za zdravje organizma potrebnih mineralov in vitaminov, železo, magnezij, fosfor, kalcij, med vitamini pa B, E in K. 

 

Oglejte si tudi