Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Zaključni pohod v neznano

Vsakoletni pohod v neznano,

 

Tokratni pohod v neznano je skrbno pripravil  naš vodnik Jože Groboljšek na katerega smo se odpravili v petek, 18.11.20016.

Pot nas je vodila mimo Ihana in nato do Preloga, kjer je bil naš prvi postanek za jutranjo kavico.

 

Nadaljevali smo pot proti dolenjski do gradu Turjak, /ki je uradno zaprt/.Na dvorišču nas je pričakal vodnik in nam opisal zgodovino gradu. 

Od tu smo pot nadaljevali le nekaj kilometrov do Županove jame, ki je biser dolenjskega kraškega sveta. 

Jama leži v bližini vasi Velike Lipljene, južno od Grosupljega. Odkrita je bila 1926, izdelana v apnencih spodnje jure in je delo potoka Podlomščica, ki teče danes nižje v široki dolini ob vznožju hriba Tabor.

Vhod v jamo leži na nadmorski višini 410 m, jama je dolga 360 m, globoka pa 77 m, v njej pa je urejeno 610 m turistične poti..

Današnji vhod je skozi jamo Ledenico, nato po  umetnem rovu v Srebrno dvorano bogato s kristalnimi kapniki in sigastimi ponvicami,  naprej v Županovo dvorano, v kateri je viden prvotni vhod skozi strop. Pot vodi naprej skozi Veliko dvorano s številnimi kapniškimi tvorbami v Blatno dvorano, kjer se nahaja najmogočnejši kapnik, ki meri v obsegu 7 metrov. Spustili smo se po strmem rovu v Matjaževo dvorano z najlepšim kapnikom v jami. Sledita še Zadnja dvorana z globokim breznom, kjer se je naš ogled končal saj je naprej samo še Igorjeva dvorana, ki pa je dostopna samo jamarjem.

 

Pot nas je naprej vodila na Tabor nad Cerovim. Tabor je eden izmed treh še obstoječih protiturških utrdb, zgrajen je bil konec 15 stoletja. Obzidje okoli cerkvice sv. Nikolaja so zgradili okoliški kmetje, da bi se zavarovali pred turškimi upadi na slovensko ozemlje.  Dvovišinsko obzidje s številnimi strelnimi linami in tremi stolpi predstavlja kmečko arhitekturo najvišjega nivoja.

 

Naš pester in zanimiv pohod smo zaključili s dobrim kosilom in ob prijetnem druženju v gostišču PrAtku.

Tudi ta zelo lep  pohod v neznano dodajamo v naš mozaik s pridihom lepot dolenjske.

 

Zapisala:

DD Litija in Šmartno

Rudolfa Pogačar

Oglejte si tudi