Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V središču Slovenije je potekala že devetnajsta proslava ob Dnevu slovenske zastave

V geometričnem središču Slovenije (GEOSS ) je Društvo Heraldica Slovenica  skupaj z Občino Litija in Društvom Geoss  pripravilo slovesnost s katero je počastilo Dan zastave.  Namen tradicionalnega prirejanja svečanosti v čast slovenske zastave je ohranjanje slovenske nacionalne identitete. Letos mineva  600 let od zadnjega ustoličenja koroškega vojvode Ernesta Železnega, ki je kot zadnji  vojvoda opravil obred ustoličevanja po stari šegi. Ta je narekovala  starosvetni obred ustoličevanja  na knežjem kamnu v slovenskem jeziku in prav zato je bila ob letošnjem praznovanju dneva zastave  postavljena  umetniška upodobitev  knežjega kamna, ki predstavlja spomenik slovenskemu jeziku, ki je bil uradni jezik svojevrstnega predhodnika demokratičnega obreda s pravico izbire in potrjevanja vladarja. Odslej naprej bo to umetniško delo akademskega kiparja Zlatka  Rudolfa postavljeno  v središču Slovenije. Vse prisotne sta  nagovorila župan občine Litija Franci Rokavec in predsednik Heraldice  Slovenice Jožef Lajevec, osrednja govornika pa sta bila prof. Janez Bogataj in prof. dr. Stane Granda. Vsi so poudarili velik  pomen zastave in knežjega kamna, saj oba sporočata vrednote, ki bi jih morali bolj spoštovati in ceniti.

 

Tudi letos je pri slovesnem dvigu slovenske državne zastave sodelovala gardna enota za protokol Slovenske  vojske ob  sodelovanju  orkestra  Slovenske  vojske in navzočnosti  številnih zastavonoš in nosilcev praporov, konjenikov  Konjeniškega  društva  Jesenje-Geoss in motoristov moto kluba Viking iz Hotiča. V kulturnem programu so sodelovali ; Društvo Tunיški glas iz Tunjic pri Kamniku, Mešani pevski zbor iz Jevnice in družinsko gledališče Kolenc iz Vač.

 

Letošnjo prireditev so počastili  poslanci državnega zbora; podpredsednica Romana Tomc, Alenka Jera, Franc Breznik, Jakob Presečnik in evropska poslanka Tanja Fajon.

 

 

 

Oglejte si tudi