Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

V Litijo na drugačno vrsto oddiha

Šotori, zmaji in obilo dobre hrane. Na idilični lokaciji nad Litijo je že drugo leto potekal poletni oddih za navdušence nad igrami igranja vlog.

Tematski vikend poznan kot D&D oddih je namenjen druženju, ustvarjanju in igranju priljubljene igre vlog Dungeons & Dragons. Obiskovalci oddiha so od preteklega petka do nedelje stopili v fantazijsko mesto Litanije, da bi z ostalimi navdušenci hobija barvali figurice, izdelovali usnjene mošnjičke in ob ognju uživali v pravi junaški pojedini.


Glavni del dogodka, dobrih 16 ur, je zapolnilo igranje za mizo. Igralci so prevzeli vloge fantazijskih likov in skupaj pripovedovali domišljijsko zgodbo v svetu, kjer mestne trge krasijo templji slovanskih bogov. Letošnja tema dogodka je bil veliki rop, ki je od udeležencev zahteval koordinacijo med ekipami, soliden plan in dobro mero improvizacije.


Vstopnice razprodane več mesecev pred dogodkom


O dogodku je z nami spregovorila predsednica Društva D20 Maja Višnikar, ki z manjšo ekipo članov društva organizira litijski oddih. D20 sodeluje v vrsti lokalnih, mednarodnih in spletnih mladinskih projektov, a tokratna plačljiva izkušnja ni pritegnila le študentov, ampak tudi dobro mero takih, ki so si za oddih vzeli dopust v službi.


“Že drugi tradicionalni D&D oddih je za nami. Dogodek, ki je nastal kot še eno sanjarjenje v vrsti tistih, ko se vprašamo ''Hm, misliš da bi tole lahko speljali, ali je ideja preveč nora?''. No, kot dokazujemo že drugič, se vse da, če sodelujejo izjemni posamezniki, ki jim je mar za ljudi okrog sebe, mar za naš skupen hobi in skupnost, ki smo jo okrog te teme zgradili,” je svojo ekipo pohvalila Maja.


“Hvaležna sem, da je bil dogodek razprodan, da se nam je na dogodku pridružilo veliko lanskih in, prav tako dobrodošlih, novih obiskovalcev, ki so s svojo prisotnostjo potrdili, da se D&D oddih razvija v pravo smer. Ekipa, ki je delala izjemno trdo, da je pričarala to fantazijsko vzdušje in top program naj si odpočije, v kratkem pa začnemo priprave na naslednje leto in upam, da se spet vidimo!”


Vikend, namenjen igranju D&D in ustvarjanju


Eden izmed ponovnih obiskovalcev oddiha je tudi programer Jure Jeglič, v zgodbi poznan kot Gabrijel Gabrovšek, človeški čarovnik, ki je vrsto let preživel zaprt v škatli, danes pa deluje kot provizoričen član skrivne tolpe Tiha roka.


"Najboljša indica kako je bilo na dogodku je dejstvo, da si težko predstavljam boljše porabljen vikend ali čas na splošno, kot obisk D&D oddiha,” je svojo izkušnjo opisal Jure.


“Na hitro je edina stvar, ki je boljše porabljen čas kot lanskoletni oddih, letošnji oddih. Dogodek je idealna kombinacija domačnosti igranja D&D s prijatelji za mizo in večjega dogodka, kjer so ljudje, ki si delijo tvoje interese, a hkrati ne preobremeni s svojo velikostjo."


Več kot glamping


Čarobnosti v zraku ni ustvarila le pripovedna igra, ampak kombinacija lokacije, vzdušja in ljudi, ki so igralce skupno ponesli v domišljijski svet.


“D&D Oddih ne bi bil to kar je brez vseh sodelujočih – od dekoracijske ekipe, ki je idilično lokacijo nad Litijo prelevila v pravo fantazijsko vasico, do kuharske ekipe, ki je poskrbela za razkošno Junaško pojedino in ostale obroke, kot tudi ekipe Dungeon Masterjev, ki so skupine igralcev popeljali na nepozabno tridnevno avanturo, in seveda udeležencev samih, ki so doprinesli pozitivno energijo in zabavo,” je dogajanje na hribu povzel Dungeon Master (pripovedovalec) Jan Kontestabile, ki se je ekipi pridružil letos.


“Vikend na Oddihu je več kot le kampiranje oz. glamping, druženje in igranje D&D-ja, mnogim predstavlja možnost nujnega odklopa od vsakdanjih tegob ter kratek skok v svet domišljije skupaj z vsemi ostalimi udeleženci, ki jim stojijo ob strani. Verjamemo, da vezi spletene na Oddihu še dolgo ne bodo propadle.”


D&D oddih se vrača nad Litijo tudi naslednje leto z novim poglavjem izvirne zgodbe in možnostjo, da se igralci ponovno zapišejo v zgodovino skupaj ustvarjenega sveta.


Članek prvotno objavljen na esport1.si.


Oglejte si tudi