Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Sirup iz smrekovih vršičkov (Pinea)

Sirup iz smrekovih vršičkov Janeza Javorskega, (PICEA)

razkužuje dihalne poti, deluje blagodejno na dihala, pospešuje prekrvavitev sluznice dihalnih poti in jo krepi, obnavlja in varuje.

Pomaga pri izkašljevanju in blago miri kašelj. 

Mlade smrekove poganjke nabiramo okrog prvega maja na in ob Javorski energijski poti v neokrnjeni naravi, daleč od prometa. Sirup iz smrekovih vršičkov je prisoten v naši domači lekarni že desetletja.  


 

Smrekovi vršički niso cenjeni le zaradi svojega zanimivega okusa, ampak so tudi zelo zdravi. Glavni razlog za to je, da vsebujejo veliko vitamina C, ki je znan kot odličen antioksidant. Vitamin C krepi vaš imunski sistem in poskrbi za nemoten potek številnih procesov v telesu. Smrekove vršičke tudi posušimo in jih prihranimo za zimski čas, ko so visoke doze vitamina C še posebej pomembne. V smrekovih vršičkih najdemo tudi karotenoide ter pomembne minerale, predvsem kalij in magnezij.

Že več stoletji se v ljudskem zdravilstvu smrekovi vršički uporabljajo predvsem za lajšanje težav z vnetim grlom, zaradi visoke vsebnosti klorofila pa lahko smrekovi vršički pomagajo tudi pri hitrejšem celjenju kože in pri prenosu kisika do celic. Poleg tega so smrekovi vršički zaradi antioksidantov, ki jih najdemo v njih, odlični za nevtralizacijo negativnega vpliva škodljivih prostih radikalov v našem telesu. K vsem naštetim koristim smrekovih vršičkov pa lahko dodamo tudi to, da pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in pri razstrupljanju telesa. 

Po receptu babic nabrane sveže smrekove vršičke iz mladih smrek stresamo v večji steklen kozarec in dodajamo sladkor, po plasteh do napolnitve kozarca. S sladkorjem vsekakor ne »šparamo«, kakor bi dejala babica, saj je naraven konzervans. Premalo sladkorja je eden od vzrokov, da nam kasneje Sirup iz smrekovih vršičkov zavre, se pokvari. Kozarce postavimo na Sonce in vsebino redno mešamo in pretresamo. Po potrebi jih dopolnimo a ne v razmaku večjem od sedem dni.

Ko se sladkor z izvlečki smrekovih vršičkov zlije v gosto tekočino prijetnega vonja, kar je ponavadi v roku treh tednov, zmes precedimo in dobimo Sirup iz smrekovih vršičkov Janeza Javorskega. Seveda MI. VI boste dobili Jožev, Mojčin,..... Sirup iz smrekovih vršičkov.

Iz steklenega kozarca ne precedimo vsega sirupa in v kozarec nalijemo sadjevec. Tako po treh tednih dobimo Smrekovec, Janeza Javorskega, ki nam lepša dolge zimske večere.

Pri nabiranju se obnašamo spoštljivo do narave in ne pretiravamo s količino nabirka, saj so najboljši vsakoletno nabrani smrekovi vršički.

Da je Sirup iz smrekovih vršičkov res naraven, vrhunski izdelek skrbi Zeliščar, Geomantik,........ Janez Javorski.


 

http://janezjavorski.si/


 

Oglejte si tudi