Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Online delavnica: Pridobitev statusa v javnem interesu in Zakon o NVO

Kako pridobiti status v javnem interesu in zakaj uskladiti statut z Zakonom o nevladnih organizacijah boste izvedeli na spletni delavnici, ki se bo odvila 17. 11. 2020 ob 17. uri.

Zakon o nevladnih organizacijah določa, kdo se po novem šteje za nevladno organizacijo in kdo ne in kaj je v zvezi s tem potrebno napisati ali spremeniti v statutih ali ustanovitvenih aktih. Zakon je tudi uvedel status nevladne organizacije v javnem interesu, ki povsem nadomešča sedanji status društva v javnem interes in prenovil pogoje za pridobitev takšnega statusa.

 

Na delavnici bomo predstavili vse ključne rešitve novega zakona, ki bi ga moral poznati vsak nevladnik. Za lažje izpolnjevanje pogojev za nevladno organizacijo bodo udeleženci dobili vzorce besedil, ki jih lahko vnesejo v svoje statuta in akte. Prav tako večina predpisov v zadnjem času pogojuje ugodnosti za nevladne organizacije s statusom v javnem interesu, zato postaja ta status vse pomembnejši. Predstavili bomo kaj posamezna ministrstva zahtevajo od nevladnih organizacij za pridobitev statusa, katere dokumente potrebujete, kakšne rezultate morate doseči ter katere ugodnosti in obveznosti imajo organizacije s statusom v javnem interesu.

 

Nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, imajo zaradi statusa delovanja v javnem interesu kar nekaj ugodnosti – prejmejo lahko donacije iz 0,5 % dohodnine, občine jim lahko v brezplačno uporabo dajo svoje prostore brez javnega razpisa, prednost imajo tudi pri javnih razpisih ... 

 

V kolikor vas zanima pridobivanje statusa v javnem interesu na določenem področju nam to sporočite pri prijavi na delavnico, da vam bomo pogoje lahko podrobneje predstavili.

 

Program:

  • Katere pogoje mora organizacija izpolnjevati, da se šteje za nevladno organizacijo – delo na primerih.
  • Kakšni so pogoji za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu, kako se ta status razlikuje od dosedanjega statusa društva v javnem interesu in kdo lahko takšen status dobi?
  • Kaj zakon pomeni za invalidske, humanitarne in druge organizacije, ki imajo status delovanja v javnem interesu po »posebnih zakonih«, kot sta Zakon o invalidskih organizacijah in Zakon o humanitarnih organizacijah?
  • Katere pravice in ugodnosti prinaša zakon nevladnim organizacijam? Ter kakšno podporo predvideva zakon za nevladne organizacije?

 

​Izvajalka:

Delavnico bo izvedla Petra Cilenšek, pravna svetovalka na CNVOS.

 

Termin in lokacija:

torek, 17. 11. 2020, od 17.00 do 18.30

spletna izveda: ZOOM

 

Prijava na delavnico:

Delavnica je brezplačna za predstavnike nevladnih organizacij. Ker je število mest omejeno bodo imeli prednost pri prijavi NVO iz zasavske regije. Potekala bo preko spleta z uporabo orodja ZOOM. Povezavo preko katere boste dostopali do dogodka na spletu boste prijavljeni prejeli na vaš e-naslov nekaj dni pred dogodkom.

Prijave na delavnico so obvezne. Prijavite se TUKAJ, najkasneje do 16. 11. 2020.

 

Preveri in se prijavi tudi na druga aktualna brezplačna usposabljanja:


26. 11. 2020 ob 17.00, 90 min
Enostavne spletne strani za NVO, Klara Kržišnik
Za vse, ki se odločate za izdelavo tipske spletne strani ali smo vam jo že izdelali boste preko praktičnega prikaza in uporabe urejevalnika Conloco spoznali kako dodati tekste, slike, povezave, ustvariti menije in galerije slik.

3. 12. 2020 ob 17.00, 90 min
Vodenje računovodstva v NVO, Tjaša Bajc
Kako pravilno voditi računovodstvo nevladne organizacije, opredelitev pridobitne in nepridobitne dejavnosti, vrste izplačil (nagrade, potni nalogi, avtorske pogodbe…), priprava na zaključek leta.

15. 12. ob 17.00, 60 min


Oblikovanje promocijskih materialov, Tanita Planinšek
Z brezplačnim orodjem Canva si lahko enostavno oblikujete različne promocijske materiale za vašo organizacijo. Z nekaj preprostimi kliki lahko pridete do profesionalno oblikovanih materialov kot so letaki, brošure, animacije za facebook ipd. Brez dragih oblikovalskih programov in znanja s področja oblikovanja. Spoznajte orodje Canva.

21. 1. 2021 ob 17.00, 90 min
Priprava in oddaja letnega poročila za leto 2020, Tjaša Bajc
Pravilna priprava poročil, zakonske podlage, praktični primeri finančnega poslovanja in s tem priprava na oddajo poročil za leto 2020.

4. 2. 2021 ob 17.00, 90 min
Povezovanje s podjetji, Livija Rojc Štremfelj
Prilagoditev sodelovanj, ki jih prinaša COVID-19 čas, kaj podjetja potrebujejo in kako lahko mi odgovorimo na njihove potrebe in si tako zagotovimo sredstva za naš program, kako graditi odnos s podjetji in kaj je cause-related marketing t.i. trženje s poslanstvom.

 

Dogodki se izvajajo v okviru Regionalnega centra NVO in so sofinancirani s strani Ministrstva za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019-2023.

Oglejte si tudi