Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Preventivni dogodek za varnost v prometu VARNA LITIJA

ZKMŠ Litija enota Mladinski center Litija je v sodelovanju z Zavodom Varnapot pripravil veliko preventivno prireditev za otroke, mladostnike in njihove starše Varna Litija, ki je bilv soboto, 22. novembra, v športni dvorani Litija od 9. do 15. ure. Tega preventivnega dogodka se je udeležilo približno 1000 obiskovalcev, sodelovalo je več kot 20 prostovoljcev MC Litija ter 60 sodelujočih iz drugih organizacij in društev. Sodelovali so: Zavod Varna pot, PGD Litija, policijska postaja Litija, policijska konjenica, reševalec ZD Litija, AMZS-šola varne vožnje, Tačke pomagačke, CSD Litija psihologinja mag. Metoda Maj, Zavarovalnica Triglav predstavništvo Litija, Bubblebum Slovenija, Hodža ter plesno športno društvo NLP.

 

Zavod Varna pot je pripravil prometni poligon za najmlajše, demonstracije otroških varnostnih sedežev, tehtnici zanaletno težo, simulacijska očala, ki prikazujejo vpliv alkohola in drog ter ustvarjalni kotiček. Pripravili pa so tudi predstavitve s pomočjo video prikaza. Obiskovalci so preizkusili tudi simulator prevračanja – »prevračalnik«, ki prikazuje pomembnost uporabe varnostnega pasu in pravilnega reševanja iz prevrnjenega avtomobila. Prvih korakov vožnje in osnov uporabe motocikla pa so obiskovalci lahko preizkusili s pomočjo moto simulatorja.

 

Gasilci PGD Litijaso s pomočjo reševalca ZD Litijaprikazali razrez avtomobila in reševanje v prometni nesreči. Ravnanje ob prometni nesreči so prikazali tudi policisti s svojimi vozili, ter predstavili svojo opremo. Obiskovalci so imeli možnost pogovora s psihologinjo mag. Metodo Maj, specialistko psihološkega svetovanja. Dogodek je popestrila policijska konjenica in društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

 

Nenazadnje pa je bilo na dogodku poskrbljeno tudi za zabavni program. Predstavile so se nam plesne skupine Plesno športnega društva NLP.V info kotičku so obiskovalci dobili več informacij o vseh sodelujočih ter dobili kakšno priročno nagrado ter prispevali k uspešni izvedbi celotnega dogodka, saj je projekt Varna Litija projekt, ki vključuje večje število prostovoljcev, mladih in starejših, tudi sorodnike žrtev prometnih nesreč. S prireditvijo Varna Litija smo obeležili tudi svetovni dan žrtev prometnih nesreč.

 

Slovenija si je v Resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa v obdobju 2013 do 2022 (Uradni list RS, št. 39/13) zadala cilj - nič mrtvih in nič poškodovanih otrok v cestnem prometu. Cilj, ki je nedvomno uresničljiv in izvedljiv in se mu Slovenija približuje. Pot uresničitve pa je odvisna v prvi vrsti od staršev, odraslih, sistema izobraževanja v vzgojno-varstvenih organizacijah, širšega družbenega okolja, vladnih in nevladnih organizacijah ter družbeno odgovornih podjetjih.

Oglejte si tudi