Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Utrinki s predavanja o bolezni dojk in srečanja starejših krajanov ter krvodajalcev

Predavanje  na temo bolezni dojk, ki ga je  organiziral  KORK Sava,  je potekalo dne, 15.11.2015, v posebni sobi gostilne Berdajs.

 V prvem delu srečanja sta dr. med. Mojca Senčar, ki je tudi  predsednica društva Europa Donna  in dr. med.  Gabriela Petrič Grabnar, upokojena onkologinja, predstavili delovanje društva Europa Donna in državne programe Zora , Dora in Svit.

Pogoste oblike raka,kot so rak dojke, rak debelega črevesja in rak materničnega vratu so glede na statistične podatke v  samem vrhu obolevanja v Sloveniji.

 Predavateljici sta  z vidika lastnih izkušenj, ki sta jih pridobili z dolgoletnim delom  na Onkološkem inštitutu, poudarili pomembnost osveščanja ljudi o preprečevanju in zgodnjem odkrivanju rakavih obolenj. Državni programi v boju proti raku, ki potekajo v Sloveniji, že dajejo prve rezultate, saj zgodnje odkritje rakavega obolenja pomeni večjo možnost ozdravitve. Poudarili sta , da je pomembno, da se v programe ki so na voljo, tudi vključimo.  Bolezen, ki ji pravimo rak, prizadene posameznika z njim pa tudi njegovo družino, sorodnike in prijatelje. Pomembna je podpora bolniku, ki  jo poleg družine posamezniku nudijo stroka in  tudi Društva za boj proti raku. Po zelo poučnem predavanju sta zdravnici odgovorili  tudi na vsa vprašanja, ki  smo  jih prisotni zastavili. Nekaj posameznikov   pa nam je zaupalo  svojo lastno izkušnjo obolenja  za rakom. Dobili smo veliko gradiv in koristnih informacij,  na umetni dojki pa smo lahko z otipom začutili tujek, ki je pogosto tudi rak.     

 

V drugem delu smo se zahvalili vsem krvodajalcem  za njihovo humano dejanje in podelili plakete.

Program so nam popestrili učenci POŠ Sava pod vodstvom ga. Žičkar Lojzke in gospa Fani Povše z recitalom svojih pesmi.

 

Pred predavanjem in po njem so naše prostovoljke merile krvni tlak in vsebnost sladkorja v krvi.

 Po uspešnem dopoldnevu je sledilo pripravljeno kosilo in druženje, ki ga je popestril mladi harmonikar.

 

 Zapisala Alenka Koprivnikar

 

Oglejte si tudi