Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Družini iz Ukrajine svoj začasen dom našli na Domačiji Paternoster v Litiji

Obiskali smo družini iz Ukrajine, ki sta svoje zatočišče in začasen dom našli na Domačija Paternoster v Tenetišah pri Litiji.
Skupina štirih odraslih žensk in petih mladoletnih otrok iz Kieva je čez noč zapustila svoje domove, svoje može, očete, brate in se podala na 2.000 km dolgo pot v neznano. Ga. Lesia nam je zaupala težko zgodbo in hkrati pokazala neizmerno hvaležnost za vso gostoljubje, ki so ga deležni v naši občini. Njeno podoživljanje bega in celotne poti nas je globoko ganilo. Z otroci so pobegnili še pred prvimi eksplozijami. Z najnujnejšo pomočjo so jih že oskrbeli prijatelji iz Slovenije in Rdeči Križ Litija, edina njihova skromna želja pa je bilo kolo, s katerim bi se lahko vozila najstarejša deklica. Na občini smo takoj šli v akcijo in našli rabljeno kolo, ki pa ga je pred predajo, brezplačno poservisiral še g. Vidic iz Kolesarskega servisa Vidic.
Zagotovili smo jim, da bomo v sodelovanju s Štabom civilne zaščite ter območnim OZRK Litija še naprej v kontaktu in pomagali, da tudi formalno uredijo svoj status v Sloveniji. Vse kar si namreč želijo je, da bi lahko, kolikor je seveda mogoče, normalno živeli naprej, našli delo ter otroke vključili v šolo in vrtec. Kdaj se bodo namreč lahko vrnili domov, ne vedo.


Občina Litija



Oglejte si tudi