Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Omejitev premika živali zaradi zatiranja bolezni modrikastega jezika

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izdaja po uradni dolžnosti na podlagi 77.člena Zakona o veterinarskih merilih skladnosti - v nadaljevanju ZVMS (Ur.l. RS, št. 93/2005, 90/2012-ZdZPVHVVR, 23/2013-ZZZiv-C in 40/2014-ZIN-B) in 131. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 - uradno prečiščeno besedilo, 105/06 - ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10 in 82/13), v upravni zadevi ugotavljanja, preprečevanja in zatiranja bolezni modrikastega jezika (BT), imetnikom dovzetnih živali (govedo, drobnica, prostoživeči prežvekovalci v oborah), na območju upravnih enot Domžale, Grosuplje, Kamnik, Kočevje, Litija, Ljubljana, Ribnic in  Trbovlje, naslednjo:

ODLOČBO

Imetnikom živali, ki redijo govedo, drobnico, prostoživeče prežvekovalce v oborah ( dovzetne živali)  in se nahajajo na območju upravnih enot  Domžale, Grosuplje, Kamnik, Kočevje, Litija, Ljubljana, Ribnic in  Trbovlje , se odrejajo naslednji ukrepi:

1.Premiki vseh dovzetnih živali znotraj istega območja z omejitvami, ki zajema celotno ozemlje Republike Slovenije,  se dovolijo pod pogojem, da živali na dan premika ne kažejo kliničnih znakov bolezni.

2. Premiki dovzetnih živali z območja z omejitvami so dovoljeni pod naslednjimi pogoji:

a/ Premiki dovzetnih živali z območja z omejitvami za takojšen zakol se dovolijo pod pogoji:
-    da na gospodarstvu izvora v 30 dneh pred odpremo živaii v zakol ni bilo potrjenih primerov bolezni modrikastega jezika. Zakol se opravi v roku 24 ur od prispetja v klavnico.
-    da je gospodarstvo izvora pod veterinarskim nadzorom. Pod veterinarskim nadzorom so vsa kmetijska gospodarstva, ki so registrirana in imajo določenega koncesionarja za zagotavljanje najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali.
-    da je v primeru pošiljk živali za zakol v drugi državi članici, trgovec (imetnik) živali, pošiljko najavil vsaj 48 ur pred nameravano odpremo na pristojni OU UVHVVR.
b/ Premiki dovzetnih živali z območja z omejitvami za proizvodnjo in pleme se dovolijo pod pogoji
-    da so živali tretirane proti vektorjem
-    da so bile živali 60 dni pred odpremo v „obratu z zaščito pred vektorji”, ki izpolnjuje pogoje iz Priloge II Uredbe (EK) št. 1266/2007; ali
da ima država v skladu z določili Priloge V Uredbe /EK) št. 1266/2007 določeno obdobje, v katerem ni aktivnosti vektorjev in so v tem času na živalih, ki se nahajajo na območju, na katerem v tem obdobju ni bilo ugotovljene bolezni, opravljeni predpisani testi z negativnimi rezultati (točki 3 in 4 Priloge III, delaA); ali
                               + da so bile živali cepljene vsaj 60 dni pred odpremo, ali
                               + vsaj pred časom, ki po navodilih proizvajalca agotavlja nastanek
                                  imunosti in so bili na živalih opravljeni predpisani testi; ali
                               + so bile živali ponovno cepljene; ali
      - so živali naravno imune, kar se dokazuje s predpisanimi testi.

3. Vsak tranzit dovzetnih živali z območja z omejitvami se lahko opravi le z očiščenim in dezinficiranim prevoznim sredstvom, ki ga na kraju natovarjanja z odobrenim insekticidom/repelentom dodatno tretira organizacija, pooblaščena za izvajanje DDD.

4. Promet s semenom, jajčnimi celicami in zarodki, ki izvirajo od dovzetnih živali se vrši v skladu s 1. odstavkom 8. člena Uredbe (ES) 1266/2007 v povezavi z B delom  Priloge III.

5. Ukrepi začnejo veljati z dnem izdaje odločbe in se izvajajo stalno do preklica.
Smiljana Verbič, dr.vet.med.direktorica območnega urada Ljubljana


Oglejte si tudi