Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
25°C
15°C
JUTRI
23°C
16°C
Deli

OPIN platformo za digitalno participacijo mladih uporablja tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije

Zveza prijateljev mladine Slovenije je 30. Otroški parlament zaradi trenutnih razmer tokrat preselila na splet, in sicer na spletno platformo za eParticipacijo mladih OPIN.ME. Razvojni center Srca Slovenije sodeluje pri razvoju te platforme že od samega začetka, in sicer v okviru projekta EUth, ki se je že zaključil, sedaj pa se razvoj in nadgradnja platforme nadaljuje v okviru projekta DIGY na Erasmus+ programu.

 

Zveza prijateljev mladine Slovenije (v nadaljevanju ZPMS) je OPIN platformo pričela uporabljati že v letu 2017, ko so bili uspešni na razpisu, ki je bil objavljen v okviru projekta EUth »Orodja in nasveti za mobilno in digitalno participacijo mladih po vsej Evropi«. Organizacije, ki delujejo na področju mladih, so imele možnost prejeti sredstva za izvajanje projektov eParticipacije. Iz Slovenije je bila uspešna še Občina Lukovica, ki je v okviru razpisa ustanovila Mladinski klub STIK in izvedla nekaj lokalnih projektov z aktivno vključitvijo mladih. V Srcu Slovenije so platformo uporabljali še Občina Kamnik, Klub Litijskih in Šmarskih študentov – KLIŠE in Mladinski center Litija, testiral pa jo je tudi AIA-mladinski center Mengeš. OPIN platforma se nadalje razvija v okviru projekta DIGY in je brezplačna za uporabo za vse organizacije iz Evrope, ki delujejo na področju mladih ali pa jih želijo le aktivno vključiti v svoje projekte.

 

ZPMS bi morala v začetku aprila s predstavniki otrok iz vse Slovenije zasedati na jubilejnem, 30. nacionalnem Otroškem parlamentu v Državnem zboru RS. Otroški parlamenti® namreč pod okriljem ZPMS uspešno delujejo že od leta 1990. Zaradi trenutnih razmer je bil dogodek odpovedan in ker so želeli ohraniti stik z otroki, mentorji in regijskimi koordinatorji ter si prizadevali, da kljub situaciji mladi izrazijo svoja mnenja, so jim to omogočili s spletno platformo OPIN.ME. Otroci in mladi vključeni v Otroški parlament so lahko podali svoje mnenje o temi Moja poklicna prihodnost, ki so jo izbrali na lanskem otroškem parlamentu in vsebuje štiri podteme: Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo

S tem ustvarjajo novo priložnost za aktivno sodelovanje otrok in mladih, ki želijo, da njihovo mnenje šteje in da se sliši njihov glas. Prispevke v virtualni razpravi bodo uporabili za oblikovanje zaključkov, vsi komentarji in predlogi pa bodo ob koncu razprave skrbno pregledani in zapisani v poročilo o Otroškem parlamentu. 

Otroci in mladi so lahko sodelovali v razpravi tako, da so obiskali spletno platformo OPIN.ME ter opravili registracijo preko Google računa ali Facebook profila. S prijavo jim je potem omogočeno izražanje mnenj ter odpiranje novih tem. Pri projektu jih medijsko podpirajo: Časoris, Izodrom (prispevek) in Hudo (posnetek oddaje). 

 

Mladinske organizacije in vse ostale, ki potrebujete za izvedbo svojih projektov mnenje, vabljene k brezplačni uporabi OPINa. Lahko kontaktirate Razvojni center Srca Slovenije po elektronski pošti na anita.molka@razvoj.si in v sodelovanju z razvijalcem platforme iz Nemčije, vam uredimo dostop do vloge administratorja ter vam nudimo pomoč pri tehnični izvedbi eParticipativnega projekta. Pobudniki projektov ste vabljeni tudi, da se pridružite OPIN skupnosti, ki je odlična priložnost za medsebojno izmenjavo, soustvarjanje izboljšav platforme ter evropsko povezovanje. 

 

Vsa pohvala Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki tako uspešno pelje svoj projekt na spletu ter se trudi motivirati mlade in spodbujati uporabo OPIN platforme. Motivacija in promocija sta vsekakor najtrši oreh, vendar, ko se mladi aktivirajo in so na koncu tudi slišani, so tudi rezultati. 

 

Poslušajte jih, odlične ideje imajo!

 

Anita Molka

 

Vir: Zveza prijateljev mladine Slovenije

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi