Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Medgeneracijski dogodek s trajnostno noto v Šmartnem pri Litiji

V soboto, 3. junija 2023, je v Šmartnem pri Litiji potekal medgeneracijski dogodek, namenjen povezovanju otrok in starejših. Dogodku smo dodali trajnostno noto in ga poimenovali Razgibano in trajnostno na počitnice. Družili smo se v Kulturnem domu Šmartno. Poleg ustvarjalnih delavnic, kjer so obiskovalci lahko izdelovali uporabne stvari iz odpadnih materialov, smo pripravili tudi glasbeno-gibalno aktivnosti, predavanje in delavnico o aromaterapiji in predavanje o ekosubvencijah in trajnostnem odnosu do narave.

Potekal je Reciklažni orkester – ustvarjalen glasbeni team building, ki so se ga udeležili predvsem otroci, odrasli pa zraven uživali, ko so izpod paličic prihajali zanimivi zvoki. Ti so se na koncu združili v zanimivo melodijo. V tej sodelovalni izkušnji so bili za ustvarjanje glasbe uporabljeni različni vsakdanji predmeti, ki jih najdemo na dvoriščih, v drvarnicah in garažah.

Zaposleni in stanovalci Doma Tisje so pripravili zanimivo delavnico Zeliščarstvo in aromaterapija, kjer so predstavili osnove aromaterapije, razložili uporabnost zelišč, obiskovalci pa so si izdelali uporabni izdelek iz zelišč. Dom Tisje je pripravil še ustvarjalno delavnico Izdelki iz starega časopisnega papirja. Obiskovalci so lahko izdelovali zanimive izdelke iz časopisnega papirja in se spomnili, kako lahko odpaden material služi za izdelavo uporabnih izdelkov.

Vzgojiteljice Vrtca Ciciban so pripravile ustvarjalno delavnico Izdelki iz odpadnega materiala, na kateri so otroci izdelovali pisane metuljčke in stojala za pisala iz povsem odpadnih in odsluženih materialov.

Ta dan je v dvorani Kulturnega doma Šmartno potekalo tudi predavanje na temo rabe obnovljivih virov energije, trajnostnega odnosa do varovanja okolja in eko subvencij. Predavala je energetska svetovalka Carmen Hladnik Prosenc iz podjetja Ensvet. Občani so imeli možnost, da so se po koncu predavanja s svetovalko tudi pogovorili in jo vprašali za kakšen nasvet glede energetske obnove svoje hiše in možnosti za subvencije ter kredite Eko sklada.

Ekološka kmetija Vodnjov je na dogodku ponudila lokalno pridelano sadje, članice Društva kmetic Litija Šmartno so pripravile osvežilni zeliščni čaj, Krčma na gradu pa je poskrbela za poletno vzdušje z domačim sladoledom.

Naš osnovni namen povezovanja otrok in starejših, prenosa znanj in veščin, osvetlitev pomembnosti trajnega razvoja in varovanja našega okolja je bil dosežen in z veseljem ugotavljamo, da so tovrstna druženja zelo dobro sprejeta. Kljub slabemu vremenu se je v in pred Kulturnim domom na sobotno popoldne družilo okoli nekaj manj kot 100 obiskovalcev.

Dogodek je organiziral za LAS Srce Slovenije Razvojni center Srca Slovenije v sodelovanju z Javnim zavodom Bogenšperk, Domom Tisje in Vrtcem Ciciban. Projekt sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 


Oglejte si tudi