DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Dobrodelna akcija MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV

Dobrodelna akcija letos tudi pri nas! Zaustavimo pretirano krašenje grobov. Namesto gore sveč se naših pokojnih spomnimo s prostovoljnim prispevkom, ki bo reševal življenja.

Prvič letos se projektu pridružujemo tudi v občini Litija in sicer v krajevnih skupnostih Sava, Hotič, Vače in MSL.


Eno tretjino zbranih sredstev namenjamo za nakup reševalnih nosil za Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Dve tretjini sredstev pa bomo namenili za nakup defibrilatorjev v naseljih in  krajevnih skupnostih za katere se v preteklih akcijah še ni nabralo dovolj sredstev: Leše, Hotič in Vače ter za desni breg mesta Litija.

POMAGAJMO TISTI KI ŠE LAHKO ŽIVIJO, ČE NISMO MOGLI VSEM, KI SE JIH TE DNI SPOMINJAMO!

Manj svečk za manj grobov je Sloveniji dobro poznana akcija!

 

Bistvo akcije je osveščanje o prekomernem krašenju grobov ob 1. novembru ter namesto kupov sveč in rož, delček sredstev preusmeriti v dobrodelne namene. Svečke na grobu so spomin na naše najdražje, ki niso več z nami. Tega  se dobro zavedamo, zato z akcijo ne želimo rušiti tradicije, še manj spomina na preminule. Želimo, da se ta lepa slovenska tradicija ohranja skozi vse leto, a da tega spomina ne okrnemo s pretiravanjem.

Svojih pokojnih se spomnimo vsak dan in s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov naredimo nekaj dobrega za žive, ki so še z nami, ob nas ali preprosto v naši bližini. Velika količina sveč je tudi ekološko breme. S to akcijo nam bo hvaležna tudi narava!

Projekt, v katerega se vsako leto vključi vedno več prostovoljcev in h kateremu pristopi vedno več organizacij, so mladi v Zagorju prvič izpeljali v letu 2009. V šestih zaporednih akcijah so po celi Sloveniji zbrali skoraj 90.000 EUR. Zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki REŠUJEJO ŽIVLJENJA!

Za projekt smo se letos odločili tudi v občini Litija in nekaterih KS, kot so Sava, Hotič, Vače in MSL. Na ravni Slovenije se zbirajo sredstva za nakup reševalnih nosil za Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Na lokalni ravni pa bomo zbrana sredstva namenili nakupu defibrilatorjev v naseljih in krajevnih skupnostih, za katere se v preteklih akcijah še ni nabralo dovolj sredstev (Leše, Vače, Hotič ter za desni breg mesta Litija).

Defibrilator je naprava, ki rešuje življenja v primeru nenadnega srčnega zastoja. Če je v bližini dogodka nameščen avtomatski zunanji defibrilator, imamo kar 74% več možnosti, da oseba preživi. Vsaka minuta, ki jo zamudimo pri defibrilaciji zmanjša možnost preživetja za 10%.

BOMO USPELI? Mi sami ne – uspeli bomo le skupaj z  vami!

Pred pokopališčem v Litiji, Hotiču, Vačah in na Savi vas bodo 31.10. in 1.11. 2015 čakali prostovoljci, ki vam bodo še podrobneje razložili namen akcije. V zameno za dar boste prejeli zastavico sočutja, ki jo boste lahko pustili na grobu. Na Savi bo stojnica že od 24.10. do 1.11.2015.

 

 

Koordinator/Litija: LIJANA LOVŠE

Koordinator/Hotič: MARIJA BAJDE

Koordinator/Sava: TATJANA PRIMC

Koordinator/Vače: VLASTA CIRAR

Vodja akcije: PRIMOŽ JELŠEVAR

 

Oglejte si tudi